Értékmentés

2023.08.16. 06:55

Új fejezet nyílhat a kerecsendi faluház történetében

Napokon belül debreceni néprajzos egyetemisták érkeznek gyakorlatra Kerecsendre, hogy felmérjék és beleltározzák a tájházban található közel négyezer darabos helytörténeti gyűjtemény tárgyait. A cél a helyi értékek megőrzése és gyarapítása.

Barta Katalin

Ercsényi Károly húsz évet szentelt életéből a kerecsendiek múltjának kutatásába. A tájház megmaradásában bízik

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Kerecsenden a Bereksorban található faluház híven őrzi a település múltjának tárgyi relikviáit. Mindez javarészt Ercsényi Károly helytörténésznek és feleségének, Jucikának köszönhető, akik az elmúlt húsz évben azért szorgoskodtak, hogy a helyi, múltbéli értékek ne menjenek veszendőbe, hogy utódaink is tudják, miként éltek, gazdálkodtak felmenőik. A régi parasztház nem csak feledésbe merülő tárgyakat őriz, hanem éveken át helyszínéül szolgált közösségi rendezvényeknek, ünnepeknek, nyári vakációs programoknak is, ahol a gyerekek új tudással gazdagodtak.

Ellátogattunk a házba, és arról beszélgettünk Ercsényi Károllyal, hogy milyen jövő vár az értékmentők előtt.

Portálunkon több alkalommal írtunk arról, milyen kitartással szorgoskodott a házaspár a faluház gyarapításán, s hogy a múltjukat tisztelő helyiek miként járultak hozzá a gyűjtemény gyarapításához.

Károly azt mondja, egészségi állapota miatt döntött úgy idén nyáron, hogy nem folytatja a tájház felügyeletét, s ezt jelezte az önkormányzat vezetésének is. Döntését tudomásul vették, s azon kezdtek töprengeni, milyen módon lehetne az értéket menteni, illetve új forrásokhoz jutni ehhez a feladathoz. Mivel a ház jelenlegi állapotában nem rendelkezik a tájházakra vonatkozó hivatalos működési engedéllyel, így pályázati forráshoz se juthat.

Ezen szeretnének változtatni a helyiek. Első lépésben dokumentálni és leltárba kell venni a tárgyi anyagot, ez azonban nagyon nagy munka közel négyezer tárgy esetében. Ezt Károly már nem tudta egyedül vállalni. Sajnálta, hogy az érdemi egyeztetésbe nem vonták be, de megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy a Debreceni Egyetem néprajzos hallgatói hamarosan megérkeznek és segítenek ebben, így szakmai koordinátorként tovább segítheti a jó ügyet.

A remények szerint augusztus utolsó hetében érkeznek az ifjú hallgatók. Ha munkájuk sikerrel jár, s a tájházra sikerül a működési engedélyt megszerezni, remélhetőleg megnyílnak a pályázati források is, amelyek garantálják, hogy a kerecsendiek múltja méltóképp marad fenn az utókornak.

  

    

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában