Pusztulás

2023.09.02. 12:54

50 sűllő teteme lebegett a tó felszínén Tiszavalknál

Horgászoktól és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól (HNPI) érkezett információ a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-hez arról, hogy a Tiszavalki-medencében lévő Szartos vízterületen haltetemek lebegnek a vízfelszínen.

Az időjárás-változás lehet az oka a süllőelhullásnak

Forrás: pecaverzum.hu

Mint arról a Pecaverzum beszámolt, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai a helyszínre érve azt tapasztalták, hogy a víztérben harminc-ötven darab, többnyire süllőtetem található. Az esetről megjelent közlemény szerint a halak állapotából kiindulva az elhullás már napokkal korábban történt.

Ennnek oka a hét első felében bekövetkezett időjárás-változás lehetett, ami légnyomás-változással járt. Ennek következtében az évtizedek óta halmozódó üledékből mérgező hatású gázok szabadulhattak fel, ami a halak pusztulásához vezetett – közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Az elhullott egyedek összegyűjtését és ártalmatlanítását haladéktalanul elkezdték.

– Fontos leszögezni, hogy az esemény nagyságrendje nem éri el a tömeges halpusztulás mértéket, ez a sajnálatos eset lokálisnak és csekély mértékűnek tekintendő – fogalmaztak a tájékoztatóban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában