Gyógymódok

2023.09.10. 09:55

A gerincpanasz ellen otthon is lehet tenni, vallja a gyöngyösi háziorvos

Dr. Mangó Gabriella adott tippeket a gerincfájdalom megelőzéséhez és kezeléséhez.

Szabadi Martina Laura

– Ha mész az utcán, állsz a pénztár előtti sorban, nézz körül. Az emberek 90 százaléka hajlott, görbe háttal jár, a vállait előre húzva. Alig látni egyenesen, jó gerinctartással álló, járó embert – hívja fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász.

Mint írja, a rossz tartásnak sok oka lehet: lúdtalp, csípőfájdalom, rossz szokás, gyenge hátizmok.

– Általában görnyedünk a számítógép előtt, a széken, nem támasztjuk meg a derekunkat, és túlnyúlnak a gerincet tartó izmaink. Ok lehet még a nagyfokú csontritkulás. Minden esetben nagyon fontos a gerinctorna. Ezen túl, ha valaki panaszos a következő gyógymódokat próbálja meg: iszappakolás a gerincre, étkezési zselatin pakolás porcemelésre, gyógyfürdők használata otthon is, két zacskó étkezési szódabikarbónával fél órás fürdő a kádban, ez nagyon jó izomlazító – ismertette.

Kiemelte, az izomlazítós, melegítős krémek használata is segít, valamint a deréktámasz viselése is, ahogy a napi torna a vállövizmok, gerincizmok, talpizmok erősítésére.

– Illetve a sok mozgás, úszás és fokozott figyelem a tartásra. Csontritkulás esetén szükséges a megfelelő gyógyszeres terápia, hiszen a gerincünk jó működése befolyásolja a szerveink működését is – hangsúlyozta. Hozzátette, lassan ideje elkezdeni D-vitamint szedni napi 2-3 ezer nemzetközi egység dózisban. A doktornő hamarosan gerinctorna videót is közzétesz, hogy segítsen a hátfájással élőknek.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában