Heol.hu podcast

2023.09.11. 19:55

A gyöngyösi művész fafaragásai a magyarságtudatunk őrzői

A 94 évesen is alkotó gyöngyösi művész a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a közelmúltban.

Szabó István

Jakkel Mihály otthona az alkotásai egy részének a múzeuma

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Jakkel Mihály fafaragó művésznek, a Gyöngyösi Városszépítő és Védő Egyesület tiszteletbeli elnökének, Gyöngyös díszpolgárának a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20. alkalmából. 

A 94. életévében járó Mihály bácsi ma is aktívan alkot. Gyöngyösi lakása és annak kertje valóságos múzeuma a fafaragásainak. Annak ellenére az, hogy mint beszélgetésünk során elmondta, meglehetősen későn kanyarodott élete pályája erre a művészi útra. Fiatal sportolóként futballozott a magyar legenda Puskás Ferenc ellen, de megjárta az 1956 utáni megtorlás börtöneit is. Élete végül összekapcsolódott az erdészettel, majd megadatott neki, hogy csak a fafaragással foglalkozzék. Jakkel Mihály abban bízik, hogy a fába formázott munkái a felnövekvő generációk lelkében, szívében is mély gyökereket eresztenek, idézve a múltat, megőrizve magyarságtudatunkat, Istenbe vetett hitünket. Isten, haza, család – ebben a hármas gondolatkörben voltam, vagyok, meg amíg élek. Ez óriási fontosságú! – vallja Jakkel Mihály.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában