Immunerősítés

2023.09.30. 10:10

Mangó Gabriella elárulja, hogy erősíthetjük immunrendszerünket

Dr. Mangó Gabriella felsorolta mi mindenre van szüksége a szervezetünkre a vitaminokban szűkös őszi-téli hónapokban.

Heol.hu

Dr. Mangó Gabriella közösségi oldalán osztott meg egy hosszabb bejegyzést arról, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes szednünk télen. 

- Vita tárgya, hogy lehet-e erősíteni az immunrendszert. Vagy az vagy van, vagy nincs. Érdekes, hogy egy családban van, hogy mindenki beteg, de valaki mégis kimarad. A gyerekközösségekben akad olyan vasboy vagy vasgirl aki soha nem kap el semmit. És időskorig elkerülik az influenzák, a bacik, és még egy kullancs sem mászik bele soha - kezdte a bejegyzését a gyöngyösi háziorvos, majd így folytatta: A covidnál kimutatták, hogy van, aki genetikailag érzékeny a vírusra. Van, aki minden évben influenzás, van, aki soha. Példákat lehet mondani pro és kontra.

Ezek után felsorolta, mivel erősíthetjük szervezetünket:

Egy biztos, eljött az ideje újra a D-vitamin szedésének.

2000-3000 NE a napi dózisa. Kell a csontozatnak, fogaknak, immunrendszernek, keringésnek. A lakosság 60%-a már most D-vitaminhiányos. Fizetős vérvétellel kideríthető a D-vitamin ellátottságod. Cukorbetegeknek, vérnyomásbetegeknek alap étrendkiegészítő. Természetes forrásai: tej, tojás, hús, hal, oliva-/halolaj.

Eljött az idő a reggel szelén este cinknek is, de minkettő szerves készítmény legyen. Kombináltan is szedheted, de akkor lehet, hogy az egyikből vagy másikból hiány lesz. Ha külön szeded sem ártasz, ha együtt szeded sem ártasz. Mindkettő felszívódását, biológiai hasznodulását segíti a C-vitamin. A szerves szelén kell a szívnek, máj-méregtelenítésnek, hormonrendszernek, pajzsmirigynek és csökkenti az öregedést, azzal, hogy a telomerek rövidülését kijavítja. Napi dózisa 75 pgr. De 200 pgr-ig sem lesz túladagolás. A szerves cink a fehérvérsejtek alapeleme. Napi dózisa 25-35 mgr, és enyhe lazító hatása van.

Másik immunkedvenc a C-vitamin. Legjobb forrása a zöldség, gyümölcs, majd egy videó készül, hogy hogyan tudsz zöldséget abba a gyerekbe csempészni, aki nutellás rántotthúson és sültkrumplin él. De használhatsz C-vitaminkészítményt a biztos ellátottsághoz.

Az immunrendszerünk erősítői még a szezonális zöldségeken kívül a gyógynövények. Gyömbér, csalántea, borsmenta tea, cickafark tea... mind, mind hasznos támogatóink.

De! Hiába szedsz, eszel bármit, ha a napi szabadlevegőn való mozgást lespórolod! Napi 6000-8000 lépés jót tesz a testnek és a léleknek. Egyensúlyban kell lenni a természettel, hogy magunkkal egyensúlyban legyünk. Aki le tudja tenni a napi terheket, annak az immunrendszere is épebb marad - fogalmazott dr. Mangó Gabriella.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában