Átadás

2023.09.15. 18:05

Októberre megtelik az új noszvaji bölcsőde + fotók

Sok a fiatal család a településen, szükség volt egy huszonnégy gyereket befogadó intézmény létrehozására.

Tóth Balázs

A településen sok gyerek születik, nő a lélekszám

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bölcsődét építettek Noszvajon, amely már meg is nyitotta kapuit a kisgyermekek előtt. A péntek délutáni avató ünnepségen dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy mennyi támogatást kapnak a fiatalok és a kisgyermekes családok, valamint, hogy mennyire fontos a bölcsődék építése. Sok szülőnek van igénye erre a szolgáltatásra, valódi szabadságot ugyanis a munka jelent a kisgyermekes anyák számára. Mint mondta, tudták Noszvajon, hogy oda mennek szívesen a családok, ahol van bölcsőde, ezért TOP forrást igényeltek az építésére. A településen sok gyerek születik, nő a lélekszám.

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, kötelező a bölcsődei ellátás, ehhez pénzt is rendelt a kormány. A forrásokat a megyei önkormányzat koordinálta, Hevesben e téren jól álltak, bölcsődék és óvodák férőhelyének növelésére 6,5 milliárd forintot ítéltek meg, s majd folytatódik a fejlesztés.

Szabó Péter, Noszvaj polgármestere fölidézte, 2015-ben az önkormányzat kimondta, középosztálybeli családokat szeretnének megszólítani és idevonzani. Ennek jegyében kiajánlották az üres építési telkeket, 2019-ben bővítették az iskolát, ahová már 230 gyerek jár. 2020-ban újabb csoportszobát kapott az óvoda, így már elfért benne közel 110 gyerek. 2021-ben a műfüves pályát hozták létre, majd felújították az egészségügyi központot. Idén fölépült a 24 férőhelyes bölcsőde, ahová már első nap több mint tíz gyereket hoztak, most 16-an vannak, októbertől pedig már 21-en lesznek, s jövőre már nyolc gyereket iratnának be szülei. Jövőre a sportpályán alakítanának ki szabadidő központot. Az új bölcsi 206 millió forintba került, ehhez európai uniós támogatást kapott az önkormányzat, ezen kívül az lemúlt években szintén uniós, valamint hazai, Magyar Falu Programos forrásokat használtak föl a beruházásokhoz, de önerővel is kiegészítették azokat.

Az ünnepségen több bölcsis és családja is ott volt, valamint az óvodások adtak műsort.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában