Villámárvíz

2023.10.18. 06:51

Helyreállítanának, de nem stimmel az árvízi matek Gyöngyöstarjánban

Egyelőre a helyreállításra sem elég a pénz, a teljes újjáépítés összege pedig csillagászati.

Szabó István

A patakmeder megsemmisült, a híd eltűnt ezen a szakaszon is

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt héten megkezdődtek az árvíz utáni helyreállítási munkák Gyöngyöstarjánban, adta hírül Kiss Viktor polgármester. Hangsúlyozta, hogy 
a község vezetősége és Horváth László országgyűlési képviselő sem dőlt hátra a tragikus esemény óta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy az árvíz okozta károkat helyreállítsák, újjáépítsenek mindent, amiben a júniusi villámárvíz kárt okozott.

– Ez azonban több időt vesz igénybe, mint azt sokan gondolnák. Az árvíz után szakértőt vontunk be, aki 650 millió forintban határozta meg a helyreállítás költségeit. Vis maior-pályázatot adtunk be a Belügyminisztériumba, és 50 millió forint gyorssegélyt kaptunk. A megállapított összeg a vis maior keretén túl mutat, ezért más forrást kell találni. Ezen túl a helyszíni szemlék során megállapították, hogy a helyreállítás nem elég, újjá kell építeni igen sok mindent. Az újjáépítés tovább növeli a költségeket, amihez viszont külön kormányzati döntés kell. Jelenleg ott tartunk, hogy helyreállítjuk a Meggyes-patak medrét a Dobó és Deák Ferenc út közötti szakaszon, továbbá a Széchenyi úti közúti hidat, a Dobó úti gyalog- és közúti hidat, a Hősök úti gyaloghidat, emellett a Széchenyi út 21. szám előtti útszakaszt és a Lógi dűlőben a külterületi utat, valamint a Sósi réti út mellett a padkát, amit a víz elmosott. A helyreállítási munkák mellett kátyúzási munkákat is végeznek a településen a kritikus szakaszokon. Ezt az önkormányzat saját forrásból valósítja meg. Tudom, hogy mindenki türelmetlen, vannak akik szerint az újjáépítésnek már készen kellene lennie, de azért ez egy kicsit összetettebb dolog. Azon dolgozunk, hogy az újjáépítés mielőbb megvalósuljon – közölte Kiss Viktor.

Jól ismert, hogy ez év június 8-án példátlan méretű, emberéleteket is követelő villámárvíz sújtotta Gyöngyöstarjánt. A víztömeg alig negyedóra alatt addig elképzelhetetlen mértékű pusztítást vitt végbe a településen. A tragédia után tíz nappal Kiss Viktor arról számolt be portálunknak, hogy a felújítás 5 utcát érint, azokon az útburkolat, a vízelvezető árkok károsodtak, és összesen 77 ingatlant érintett az árvíz, egy ház lakhatatlanná vált. Több károsultnak egy élet munkája volt a megsemmisült javakban. Már akkor világos volt, hogy a patakmeder és a záportározó is teljes újjáépítést igényel. 

– A vis maior támogatás azonban az újjáépítésre nem alkalmas, csak helyreállításra. A patakmederre viszont jobbára az jellemző, hogy teljesen megsemmisült, vagy olyan szinten károsodott, hogy már nem lehet felújítani. A meder aljából, oldalfalából kiszakított akkora köveket, betontömböket kellett eltávolítani, hogy többet légkalapáccsal helyben szét kellett verni, hogy a munkagép kiemelhesse. A szakértő szerint az is baj, hogy ahol az alázúduló ár felszaggatta a meder alját, illetve letépte az oldalfalát, ott az épen maradt részeket alámosta a víz, így ott is építkezni kell. A záportározó betongátjának alját is kimosta a víz, Minden gyaloghíd megsérült, de akadt olyan is, amit teljes egészében magával ragadott az áradat – összegzett júniusban Kiss Viktor.

Augusztusra az is nyilvánvalóvá vált a teljes kárfelmérés után, hogy önerőből nem lehet újjáépíteni Gyöngyöstarjánt. A polgármester akkor azt közölte portálunkkal, hogy a szakértői vélemény szerint a teljes újjáépítés költségei megközelítik a 2 milliárd forintot. Ehhez kormányzati segítségre kaptak ígéretet, tette hozzá nyáron Kiss Viktor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában