Óraátállítás

2023.10.28. 11:25

Jön az óraátállítás, Mangó Gabriella tanácsokat ad, hogy vészelhető át könnyebben

Egy órával többet alszunk vasárnap hajnalban.

Molnár Helga

Ismét át kell állítani az analóg óráinkat, itt az őszi óraátállítás ideje 2023-ban. Az óraátállítás október 29-én esedékes, vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel átállunk a téli időszámításra. Ez azt jelenti, hogy egy órával többet alhatunk.

Van olyan, akit ez mindig megvisel. Dr. Mangó Gabriella, gyöngyösi orvos elmondta, az utóbbi időben eleve több front van, ehhez jön az óraátállítás.
– Vérnyomásingadozást, fejfájást, alvászavart idézhet ez elő az erre érzékenyeknek, a napi ritmus borulhat fel némileg. Három-négy napot kell kibírni, ez az időszak fokozottabb figyelmet igényel, majd mindez elmúlik – részletezte. Azt javasolta gyógyteákat fogyasszanak, próbáljanak meg relaxálni, s így könnyebben elviselhető ez a pár nap.

Dr. Kristofori György, siroki háziorvos is azt mondta érdeklődésünkre, idegrendszer kérdése, kire milyen hatással van az átállás.
– Akik eleve sokkal érzékenyebbek sok mindenre, azok most is megérzik majd. Nehéz tanácsot adni, a gyógyteák, a hosszú esti séták, enyhe nyugtatók, altatók segíthetnek – tette hozzá.

A Pénzcentrum ősszel felmérést készített olvasói körében, hogyan viszonyulnak az óraátállításhoz. A kapott válaszokból az derült ki, hogy 10-ből 9 magyar eltörölné az óraátállítást, és mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy meg kellene tartani. A válaszadók 8 és fél százalékát nem zavarja az óraátállítás, mindegy neki, illetve nem tudja, mit gondoljon. Az olvasóink annyira az eltörlés mellett állnak, hogy 14 százalékuk számára az is mindegy lenne, melyik időszámítást tartjuk meg. A többség egyébként a nyári időszámítást tartaná meg (46 százalék), annak ellenére, hogy 10-ből 6-an tisztában vannak azzal, hogy a téli időszámítás volt az eredeti, ez tehát a természetesebb a szervezet számára.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában