Nem fogy

2023.10.25. 07:30

Még mindig van akkuhulladék Abasáron

Nem fogy az elvárt ütemben az akkumulátor hulladék az abasári laktanyából, kilencszer bírságolták meg eddig az illegálisan akkuhulladékot felhalmozó vállalkozót.

Tóth Balázs

Eddig nem szállították el az Abasáron illegálisan elhelyezett akkuhulladékot

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal

Még nyáron derült fény arra, hogy az abasári egykori laktanyában illegálisan halmoztak föl elektromos autók akkumulátorának gyártásából származó hulladékot. Jórészt a bátonyterenyei akkufeldolgozóból kerültek oda selejtes akkucellák, amelyeket hordókban tároltak.

Akkor több mint százmillió forint bírságot szabott ki a Heves Vármegyei Kormányhivatal az aszódi egyéni vállalkozóra, akinek nem volt jogosultsága hulladéktárolásra. Azóta azonban többször is ellenőrizték a telephelyet, ahonnan el kellett volna szállítani a környezetre veszélyes anyagokat. Augusztus 18-ig hat tonnányit vittek el az egyik fajta hulladékból, az alumíniumforgácsból. Az augusztus 21-i ellenőrzés alapján a szabálytalanul jelölt hordókat pedig elkezdték átcímkézni és csomagolni azok valós tartalmának megfelelően, ezeket azonban nem kezdték el elvinni. 29-én újabb ellenőrzés volt a telepen, addig a 2-es csarnokban tálalható hulladék felét címkézték át, szeptember 5-ig szintén ez a munka zajlott, szeptember 13-án a 2-es csarnokkal végeztek, az 1-esben dolgoztak. Szállítás azonban továbbra sem történt.

A kormányhivatal által közzétett határozatból kiderül az is, hogy, az újabb vizsgálat szeptember 28-án következett, addig a napig két kamionnyi hulladékot szállítottak el, de dokumentálatlanul. A hatóság emberei október 5-én jelentek meg újra a helyszínen és azt jelentették, hogy a hulladék elszállítása folyamatban van az ingatlanról, de a veszélyes anyagok maradtak, s még október 12-én továbbra is nagy mennyiségben megtalálhatók voltak. A legutóbbi, október 19-i vizsgálat szerint továbbra is fogy a hulladék a telephelyről, de még mindig nagy mennyiségű van belőle Abasáron. A határozatok nem térnek ki arra, hogy a vállalkozó hová vitte az akkumulátor hulladékokat.

A megyei hatóság eddig kilencszer bírságolta meg az egyéni vállalkozót, mindannyiszor félmillió forint megfizetésre kötelezve K. T.-t. A vállalkozó egyébként bíróságon támadta meg a kormányhivatal döntését.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában