Akkumulátorhulladék

2023.08.31. 14:00

Vegyszerszag terjengett: 11 ezer, hamis címkés hordóban tárolták az akkuhulladékot Abasáron

Egy aszódi egyéni vállalkozót százmillióra büntettek meg az illegálisan tárolt hulladék miatt. A környezetre veszélyesnek minősült, de nem jutott ki az abasári raktárban depózott 1700 tonnányi akkumulátor hulladék.

Tóth Balázs

A határozat szerint a telephelyen található 9016 darab hulladék 500 kilós átlagmennyiséggel számolva hozzávetőlegesen 4508 tonna tömegű

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben közzétették azt a határozatot, amely az Abasáron illegálisan tárolt akkumulátor hulladékokról szól. Egy oknyomozó portál nyomán mi is megnéztük, mi miatt büntették meg azt az aszódi egyéni vállalkozót, aki a volt laktanya területére hordta a környezetre is veszélyt jelentő anyagot.

A határozatból kiderült, hogy K. Tibort hulladék engedély nélküli gyűjtése miatt 103 millió 38 ezer forintnyi bírsággal – ezt egy képlettel számolták ki, amelyben tízszeres szorzót jelentett például az anyagok veszélyes volta, kétszeressel az ismétlődés száma, az alapbírság egyébként hatezer forint – sújtotta a Heves Vármegyei Kormányhivatal, amelyet a döntés véglegessé válása után 15 napon belül kell megfizetnie. A pénz 30 százalékát aztán a hivatal tovább kell, hogy utalja az abasári önkormányzatnak (ez majdnem 31 millió forintot jelent). A döntés ellen egyébként még jogorvoslattal élhet a vállalkozó.

Az indoklásban fölelevenítik a nyár közepén kezdődött sztorit. A Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya 2023. július 17-én érkezett megkeresése alapján a Hulladékgazdálkodási Hatóság másnap soron kívül helyszíni ellenőrzést tartott az abasári ingatlanokon, ahol a felújítás alatt álló munkásszállók mögött erős vegyszerszag terjengett. A lezárt épületekbe nem jutottak be, réseken, ablakokon át fényképezték le a hordókat. A több sorban egymásra pakolva acél hordókban lezárva ismeretlen mennyiségben „Jelly Roll” megnevezésű, a jelölés alapján nem veszélyes hulladékok mechanikai kezeléseivel nyert hulladék (ide értve a kevert anyagokat is) lehetett. Július 19-én ismét kivonult a hatóság, amelyről értesítették a vállalkozót és a katasztrófavédelmet is. Mivel a férfi beengedte a csoportot, kiderült, hogy az L alakú csarnokban, egybefüggő lebetonozott térszínen, műanyag raklapokon 5776 darab 200 literes acélhordóban találtak hulladékot. A hordók tömege egyenként 200- 800 kilogramm volt a feliratok szerint. Ugyanitt 49 fa raklapon 150-460 kilogramm tömegű, másféle anyagot tartalmazó műanyag zsákot találtak.

Már az első csarnokban is vegyszerszag volt, a másodikban még erősebb, a riasztási értéknél, 20 PPM-nél magasabb, 49 PPM-es szerves oldószerszintet mértek a levegőben. Itt összesen 3240 acélhordót tárolt a vállalkozó. Több edény fedele sérült volt, ezért lehetett büdösebb.

A határozat szerint a telephelyen található 9016 darab hulladék 500 kilós átlagmennyiséggel számolva hozzávetőlegesen 4508 tonna tömegű. A telephelyen környezetet közvetlenül károsító tényező, esetleges folyás, szétszóródás nem volt tapasztalható. Egy hordót fölnyitottak, abban az akkumulátor gyártás közben keletkező selejt, „Jelly roll” volt található.

A vállalkozó a határozat szerint arról nyilatkozott, egy cégtől 2300 négyzetméternyi csarnokot bérelt, majd oda egy hónappal korábban hordókat, zsákokat kezdett szállítani, a feliratozás raklaponként megtalálható a feldolgozó előírásai szerint. A telephelyre hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett, a helyszínen a szállításra, mérlegelésre vonatkozóan semmilyen dokumentumot nem tudott bemutatni, de azt megküldi a hatóságnak. A hulladék tulajdonosa a bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft, ő csak a logisztikai és a szállítási tevékenységeket végzi. A hulladék elszállítását szeptember közepéig tervezi. A szállítólevelekből kiderült később, hogy a vállalkozó 1729,35 tonna hulladékot tárolt több mint 11 ezer hordóban, illetve másfajta jelölésűből (kiselejtezett berendezésből eltávolított anyag) majdnem hat tonnát 19 raklapon.

A Hulladékgazdálkodási Hatóság mintákat is vett a hulladékokból. Megállapították, hogy a SungEel HiTech Hungary Kft. által nem veszélyesnek jelzett hulladék az egyéb, veszélyes anyagokat tartalmazó hulladék mechanikai kezelésével nyert hulladék (ideértve a kevert anyagokat is) azonosító kód alá tartozik.

A bírságról szóló indoklás szerint a gyűjtés a hulladék összegyűjtését jelenti hulladékkezelő létesítménybe történő elszállítás céljából, a tevékenység magában foglalja a hulladék előzetes válogatását és előzetes tárolását is. Ez pedig gyűjtésre vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel végezhető. Hulladékgazdálkodási tevékenység is csak az illetékes hatóság által kiadott hulladékgazdálkodási engedély vagy nyilvántartásba vétel alapján végezhető. Aki a szabályokat megsérti, bírság megfizetésére kötelezhető.

A hatóság az ellenőrzési jegyzőkönyvből és egyéb adatok alapján megállapította, hogy a nagy mennyiségű veszélyes hulladék engedély és hatósági kontroll nélküli tárolása által, - különös tekintettel a hulladék jellegére és jellemzőire – a környezetveszélyeztetés megvalósult. Környezetkárosodás viszont nem következett be a jogsértő tevékenység során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában