Statisztika

2023.10.08. 09:30

Több a vendégmunkás Hatvanban, mint amennyi a kimutatásokban szerepel a Mi Hazánk szerint

A Mi Hazánk Mozgalom hatvani alapszervezete szerint továbbra sem kapnak hitelt érdemlő választ arra vonatkozóan, hogy hány külföldi munkavállaló dolgozik a városban, de úgy vélik, jóval több a vendégmunkás, mint amennyi a kimutatásokban szerepel.

Tari Ottó

A Mi Hazánk Mozgalom hatvani alapszervezete szerint túl sok az idegen ajkú vendégmunkás a környéken. Úgy látják, számuk már ezer fölött van, s megtalálható köztük ázsiai, muszlim, filippinó, szerb és ukrán munkavállaló is.

Kismihók Tamás helyi elnök szerint a pártja egyebek közt arra kíváncsi, hogy mennyi külföldi vendégmunkás dolgozik hivatalos engedéllyel az ipari parkban lévő gyárakban, összesen hányan tartózkodnak Hatvanban, mennyi családi házat és egyéb magántulajdon alakítottak át munkásszállóvá, ellenőrzik-e ezeket a helyeket, az üzemeltetők valós létszámot adnak-e meg, ha megkérdezik őket?

A Mi Hazánk – mint arról beszámoltunk – a kormányhivataltól és a jegyzőtől is megkapta az adatigénylésre vonatkozó választ, ám az alapszervezet elnöke szerint egyik sem érintette a lényegi kérdéseket.

Ezért adatkérelemmel fordultak a Heves Vármegyei Kormányhivatal Főispáni Kabinetjéhez, s a napokban átvehették az adatvédelmi tisztviselő válaszát. Ebben egyebek közt az áll, hogy a külföldi állampolgárok részére kiadott tartózkodási engedélyek számáról nem rendelkeznek információval, tekintettel arra, hogy annak kiadása az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hatáskörébe tartozik. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az elmúlt öt évben mennyi munkavállalási engedélyt adtak ki külföldi munkavállalóknak, a válasz szerint 2018-ban egyet sem, 2019-ben három, 2020-ban négy, 2021-ben 85 (ezen létszámból 72 fő esetében két alkalommal szezonális munkavállalás céljából), 2022-ben 68 , 2023 szeptember elsejéig pedig kilenc fő részére adott ki a főosztály munkavállalási engedélyt Heves vármegyei foglalkoztatás érdekében.

Kismihók Tamás szerint köztudott, hogy a térségben családi házakban és egyéb, erre alkalmas helyiségekben elhelyezett külföldiek száma jóval magasabb az említetteknél. Hozzátette: nem arról van szó, hogy akik legálisan már hazánkban tartózkodnak, azokat küldjék el, mivel a környéken tapasztalható munkaerőhiány miatt velük is számolni kell, hanem arról, hogy ne bővítsék tovább az ipari parkot, ne hozzanak be további idegeneket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában