Turisztika

2023.10.07. 14:20

Új látványosságok, élmények várnak jövőre a Mátrában

Értéket mentenek, közösséget építenek, szemléletet formálnak Sirokban. Ennek szellemében rendeztek turisztikai információkban gazdag találkozót ma délelőtt.

Barta Katalin

A térség turisztikai szereplői vettek részt a mai siroki találkozón

Forrás: Tuza Gábor/Beküldött fotó

Sirokban szombaton délelőtt a Turisztikai Információs Központban, a volt parókia épületében azzal a céllal rendeztek találkozót a térség településvezetőinek, szállásadóinak, az idegenforgalomban érdekelt szereplőknek, hogy beszámoljanak arról, milyen új turisztikai látványosságok, programok várják jövőre a térségbe érkező, kikapcsolódni vágyó vendégeket. Tuza Gábor, Sirok polgármestere köszöntőjében elmondta, olyan fejlesztések történtek, s valósulnak meg hamarosan, amelyek újabb élményeket kínálnak az észak-hevesi térségbe látogatóknak. Szeretnék, ha ezek a lehetőségek minél szélesebb körben ismertté válnának, hogy a környék turisztikai szereplői jövőre már célzottan ajánlhassák mindenkinek az új látnivalókat. 

A találkozón részletesen ismertették a nemrégiben kialakított Sirok-Szajla tanösvény nyújtotta élményeket. Korábban már portálunkon is beszámoltunk arról, hogy négy útvonalon járhatjuk be a környéket. Piros, kék, zöld, ciklámen színek jelzik az elmúlt évben megvalósult Sirok-Szajla tanösvény útvonalait, amelyeken a környék épített és természeti kincsei tárulnak fel a kirándulók előtt. 
Az egykori parókia helyén kialakított  Turisztikai Információs Központ mára méltó kiindulási pontjává vált a nagy kirándulásoknak. A község természeti és épített adottságai évek óta turisták ezreit vonzza a környékre. A Siroki Vár és a legendás motoros találkozó mellett sok olyan rejtett kincse van a településnek, és a szomszédos Szajlának  is, melyet érdemes megmutatni, s népszerűsíteni is. Néhány éve tanösvényt álmodtak meg, s a tervüket közel 296 millió forint pályázati pénzzel támogatta a kormány. 

A tanösvény látnivalóit ismertetve elhangzott, az egykori barlanglakásokban Sirok történetének egy szeletét ismerhetik meg. Például a kőbányászatot, az azzal kapcsolatos munkákat, eszközöket, a tufába vájt barlanglakások történetét, azok berendezési tárgyait, az ott lakó emberek életét. 

Sirok és Szajla között négy különböző hosszúságú és tematikájú gyalogos útvonalat alakítottak ki. Mindegyik körnek az induló és érkező pontja a siroki turisztikai központ, amely korábban parókiaként, majd tsz-irodaként, később könyvtárként működött. Itt minden a tanösvényekkel, Sirokkal és a környékével kapcsolatos információt megtudhat a látogató. Az épületben kapott helyet Borics Pál siroki szobrászművésznek a Kő gyermekének című állandó kiállítása, a művész életpályájának rövid bemutatása. Időszakos tárlatok is rendszeresen helyet kapnak az épületben. 

Akadálymentesített szociális blokkot, ajándékboltot, kávézót is kialakítottak. A padlástérben közösségi tér épült, amely kiállításokra, különböző rendezvényekre, ismeretterjesztő előadások megtartására is tökéletes helyszín. A kávézó vendégtermében a Sirokot és környékét bemutató rövidfilmet is levetítenek a vendégeknek, ízelítőt adva a tanösvényeken látható különlegességekről. 

A három tanösvényhez – amelyeken láthatók a barlanglakások, a Kútvölgy, a Nyírjes tó, a Gergely-sara forrás, a Kőbálványok, illetve számos érdekes növény- és állatfaj – csatlakozott egy negyedik is, amely átvezet Sirokból Szajlára, bemutatva az Attila dombot. Jókora túrával, gyönyörű tájon át újra a siroki várnál csatlakozik a többi tanösvényhez. A cél, hogy egyre több turista látogasson el Sirokba, s ha van rá mód, minél hosszabb időt töltsenek el ott. Ez a helyi a vendéglátók s a szállásadók érdeke is.

sirok, turizmus
A Turisztikai Információs Központ mára a túrák kiindulópontja lett
Forrás: Tuza Gábor/Beküldött fotó

Tuza Gábor portálunknak nyilatkozva elárulta azt is, hogy a térségben jelenleg is zajlik új túraútvonalak kialakítása is, amelyek Sirok-Szajla-Bükkszék-Kisfüzes, illetve Mátraderecske - Parád- Parádsasvár érintésével barangolhatók majd be. A munkálatok most is zajlanak. Eligazító táblák, pihenésre alkalmas létesítmények épülnek szerte a térségben. 

Végéhez közeledik a kormányzati döntésnek köszönhetően a Sirokot Tarnaszentmárián keresztül Verpeléttel összekötő kerékpárút megépítése is. Ez az útszakasz csatlakozik a Tarna menti kerékpárúthoz, így hamarosan egészen Káltól Sirokig lesz összefüggő és biztonságos lehetőség kerékpárral munkába járni vagy épp a kirándulni. Az új szakasz a tervek szerint november 30-ig  készül el. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában