Magyarország cukrászati értékei

2023.11.19. 11:25

A legendás magyar sütemények eredetmeséi elevenedtek meg az egri könyvbemutatón

Vojtek Éva és Bihari Zoltán szerzőpárosnak nem ez az első közös könyve. Munkájuk célja, hogy a cukrászatot, mint történelmi háttérrel rendelkező művészetet, szakágat méltóképpen bemutassák.

Hornyák Réka

A hazai cukrászat értékeit mutatja be a könyv

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Marján Cukrászdában mutatta be legújabb könyvét Vojtek Éva és Bihari Zoltán szerzőpáros a napokban. A Magyarország cukrászati értékei című könyv azt hivatott bemutatni, hogy hazai cukrászmesterség múltja mekkora hatással van a jelen cukrászatára hazai és nemzetközi viszonylatban. A bemutatóra szívesen fogadta a meghívást a szerzőpáros, hiszen, elmondásuk szerint az egri Marján Cukrászda történelmével és kiválóságával tökéletes szakmai színteret biztosított a bemutatóhoz. 

A könyv nem főként recepteket tartalmaz, hanem történeket, eredetmeséket, a sütemények történelmét. A kötetben határon inneni és határon túli sütemények is helyet kaptak, de nem titkolták: az összes felsorolásához egy könyvsorozatra lenne szükség. A szerzők beemelték a Magyarország Tortája versenyt is a kötetbe, hiszen ez a verseny jellegzetesen magyar, máshol a világban nem jellemző. Ahogyan az sem, hogy a cukrászdákban minden nap friss, részben kézzel készült süteményekből válogathatnak az emberek. 

Bihari Zoltán elmondta, hogy hazánk kiemelkedő a cukrász szakágban és ezt bizonyítja a folyamatos kereslet is. 

– Két nagy fejezetből áll a könyv, az elsőben az a hungarikum, értéktári rendszerben szereplő cukrászati értékek bemutatására vállalkoztunk. Mindezt történeti oldalról mutattuk be, tehát nem egy receptes könyvet kell elképzelni, inkább érdekes történekkel készültünk az olvasónak. A könyv második felében pedig Magyarország Tortájával, vagy tortáival foglalkozunk. Ez a verseny jó eséllyel pályázik arra, hogy egyszer majd hungarikum legyen, hiszen európai viszonylatban ez is egy egyedülálló mozgalom. Az országtorta a magyar cukrászok kezdeményezéséből született meg és 16 éve folyik, mi pedig mind a 16 eddigi győztes süteményt bemutattuk. Igyekeztünk azokat az értékeket kiemelni, melyek a magyar cukrászathoz kötődnek, hiszen a magyar cukrászat nagyon nagy tradícióval bír – mesélt a könyv tartalmáról a szerző páros egyik tagja, Bihari Zoltán. 

Hozzátette, hogy ezek a színvonalas hazai cukrászdák, ahol frissen készült sütemények választéka kínálja magát, a helyi családok, vállalkozások munkája jóvoltából, szinte minden településen megtalálhatóak. Ez már önmagában érték és megbecsülendő. Az országtorta is azt a tradíciót őrzi, hogy folyamatosan szülessenek új receptek, ötletek, melyek hazai ízekből és vagy alapanyagokból készülnek, ezzel is reprezentálva hazánkat és a cukrászmúltat. Ezekből is klasszikus desszertek lesznek egyszer, emelte ki a szakíró. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában