Kóstolhatók az új borok

2023.11.17. 19:56

Az idei szőlőtermésre nem lehet különösebb panasz a két borvidékünkön

Októberben befejeződött a szüret mind az egri, mind pedig a mátrai borvidéken. A két hegyközségi tanács elnökét arról kérdezte portálunk, hogy milyen termés ígérkezik – pontos adatok csak november 30-át követően állnak majd rendelkezésre – az előzetes becslések szerint. Az Egri Borvidéken hektáranként hatvan mázsa, míg a Mátrai Borvidéken hét tonnányi átlagterméssel számolnak.

Sike Sándor

Pontos adatok még nincsenek az idei szürettel kapcsolatban Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke portálunk kérdésére elmondta: az idei szürettel kapcsolatban még nincsenek pontos adataik. A termelőknek november 30-ig kell leadniuk a származási bizonyítvány iránti kérelmüket, ebben szerepel a termésmennyiség, így feldolgozás alatt állnak – harmadánál, felénél tartanak – a 2023-as termés adatai. Becslés persze az eddigiek alapján is tehető, s ez azt mutatja, hogy hektáranként 60 mázsa a szőlő termésátlaga.

Megtudtuk, hogy a korai fajtáknak nem használt az augusztusi hőség, de a kései érésűeknek igen jó a minősége. Minden év tartogat természetesen kihívásokat. Verpelétet például többször is elverte a jég, máshol pedig a perenoszpóra támadása is okozott veszteségeket. A 2023-as esztendőben a savkiégés is késleltetett volt egy kicsit. Ennek is következményeként hosszan érlelhető jól eltartható borokra lehet számítani idén. Márton-napon megjelentek már és kóstolhatók voltak az új borok. A hegyközségi tanácselnök szerint ezek a nedűk jó benyomást keltettek.

Farkas László portálunknak elmondta: jelenleg az ültetvényeken az elrohadt szőlőtőkék pótlása történik, amit az esőzések hátráltatnak. A lombhullatást követően pedig megkezdődnek a metszések. Ilyen korán nem kellene még persze, de a nagyobb ültetvények tulajdonosai kénytelenek belefogni, hogy tavaszra végezzenek a munkákkal. Egy munkás naponta 250-300 tőkét képes megmetszeni, vagyis egy hektár – ami úgy 3000 tőkét tartalmaz – harminc napnyi metszési munkaerőt igényel. Ebből kiszámítható, hogy a nagyobb szőlőbirtokokon bizony bele kell kezdeni ebbe a munkába.

A Mátrai Borvidék termésátlaga az előzetes kalkulációk szerint hét tonna lesz hektáranként – tudtuk meg Nyilas Ilonától, a borvidék hegyközségi tanácselnökétől. Szavai szerint ez a tavalyi átlaggal megegyező.

– Elégedettek vagyunk a minőséget illetően úgy az illatos fajták tekintetében, mint az ígéretes vörös fajtáknál – mondta a szakember.

A hegyközségi tanács elnöke azt azért megjegyezte, hogy a nagyobb termés persze jobb lett volna. A szüretkezdés, mint az utóbb három esztendőben mindig augusztus 20. körül volt, de idén kicsit korábban fejeződött be. Október 10. körül már majdnem mindenki végzett a borvidéken, kivéve azokat, akik megpróbálkoztak a kései szüretelésű  szőlőből való borkészítéssel. Ez magasabb cukortartalmat jelent, de ezt a bort csak szűkebb réteg kedveli. A kései borok elkészítése nagyobb kihívást is jelent a borászok számára.

– A nagyobb birtokokon elkezdődött már a metszés. Ennek a munkaerőhiány az oka. Bele kell fogni, hogy március végéig végezzenek a munkákkal – mondta Nyilas Ilona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában