Modern városok Program

2023.11.29. 16:39

Befellegzett az egri Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpontnak

Az egri polgármesteri hivatal továbbra is úgy látja, az állami Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. akasztotta meg az egri Modern Városok Progam fejlesztéseit. Az Építési és Közlekedési Minisztérium elutasította az önkormányzat kérelmét, így már valószínűleg nem is valósul meg úszóközpont.

Szabadi Martina Laura

A Bitskey Aladár Uszoda épülete (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szerdán sajtótájékoztatón portálunknak dr. Bánhidy Péter jegyző megerősítette, Lázár János építési és közlekedési miniszter elutasította  Eger felmentési kérelmét. Ez arra vonatkozott, hogy a Modern Városok Program (MVP) mostanáig meg nem valósult elemeire szánt forrást később még felhasználhassa a város módosított projektekre. Mint ismert, az MVP forrásokat minden érintett városnak vissza kell fizetnie az állam részére, de volt lehetőség egyénileg kérelmet írni a minisztériumnak.

Mint ismert, az önkormányzathoz a Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpont, illetve az egri vár állagmegóvó felújítása tartozott a nagyobb MVP projekek közü. Utóbbinak volt eleme a Zárkándy-bástya például. A jegyző mindezek miatt szakmai tájékoztatóban magyarázta, miért nem valósultak meg egyes projektelemek. Még 2016-ban indultak meg a projektek. A Bárány uszoda és a Kertész úti parkoló meg is valósult.

– Csakhogy változott a jogszabályi helyzet, a BMSK, azaz a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. volt a 700 millió forintnál nagyobb projektek felelőse 2020 január 1-től, innentől nem volt az önkormányzatnak önálló mozgástere – hangsúlyozta. A jegyző ezzel azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat sem például a tervezésben, sem a közbeszerzésen nem dolgozhatott önállóan, a hivatal álláspontja szerint pedig ez akasztotta meg a folyamatokat, emiatt nem valósultak meg a beruházások.

Arra is kitért, hogy az úszóközpont egyik eleme, az Edzőközpont és Sportszálló projektelem első támogatói okirata nem tartalmazta a teljes forrást, s már 2018-ban meghaladta a projekt a 10 milliárd forintos kivitelezési költséget de ez nem állt rendelkezésre.

– Több javaslat készült a minisztériumnak, alternatív műszaki megoldások, de sajnos nem jutottak eredményre a levelezések. Önállóan nem tudtunk további lépéseket tenni, a BMSK aktív közreműködésére lett volna szükség – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy az egri vár felújításával kapcsolatban több kisebb projektelem közbeszerzésének nem lett eredménye. A jegyző azt mondta, míg az önkormányzat hatáskörébe tartozott a projektek szervezése addig mindent megtettek a megvalósulás érdekében.

Az MVP egyébként 5 projektet foglalt magában. A fent említett kettőn kívül beletartozott még az M25, az Intermodális Csomópont és a legkisebb projekt a Déli Iparterület Infrastrukturális Fejlesztése. Ez utóbbi jórészt megvalósult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában