Jótékonyság

2023.11.13. 10:41

Marci gyógyulásáért fociznak gyöngyösi futballtornán

Egy recski beteg kisfiúért, Marciért fociznak Gyöngyösön december 30-án a jótékonysági focitornán.

Barta Katalin

A 6 éves Szabó Marci

Forrás: Beküldött

Szabó Marcell, Marci, egyike azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket az idén támogatnak a XII. Focival a gyógyulásért jótékonysági futballtornán. Érte is találkoznak és küzdenek december 30-án Gyöngyösön. 

Portálunkon számos alkalommal írtunk a család küzdelméről, az őket érő kihívásokról, s a nem múló reményről, hogy Marci meggyógyul, és teljes életet fog élni. A Focival a gyógyulásért Facebook oldal bejegyzésben ez áll: - Ő Marci, 6 éves, Recsken él, Heves megyében. Tizennégy hónap jutott neki a gondtalan gyermekkorból. Akkor többszöri epilepsziás rohamot követően, baloldali végtaggyengeség miatt a miskolci gyermekkórházba került. A diagnózis szerint 7,5 cm-es ciszta és szövetszaporulat volt a kis fejében.
Marci 2019 januárjában egy daganateltávolító műtéten esett át, ám a tumor elhelyezkedése miatt csak részlegesen tudták eltávolítani. Újabb várakozás, s újabb lesújtó hír következett: a szövettan szerint harmadik stádiumú rosszindulatú agydaganata van.  Újra műteni csak súlyos egészségkárosodás árán lehetne, teljes féloldali bénulás a következmény. Ezt követően sugárterápiát, majd egy hónap múlva vénás kemoterápiát kapott. A daganat azonban aktív maradt és nőtt egy centimétert. A magyarországi protokoll szerinti kezeléseit akkor ki is futotta, idehaza nem tudnak egyebet tenni.

A szülők külföldön még találtak reményt. Az édesanyja beszámolója szerint a kisfiú egy kölni  immunonkológiai magánklinikán személyre szabott hő-vírus terápiát kap, aminek köszönhetően az életminősége sokat javult, a bent maradt daganat immáron nem nő, sőt méretei csökkenő tendenciát mutatnak.  
Aztán idehaza is volt még kísérlet. Ebben az évben a molekuláris diagnosztika üzent esélyt. Ez a daganatos betegségek okait tárja fel, s az azonosított génhibák alapján állítanak össze személyre szabott gyógyszert. A Semmelweis Egyetemen elemzték a 2019-ben kiműtött tumor darabjait, a család fél évig várt bizakodva, amíg vizsgálták a daganatot, hátha van valahol a világon már erre kifejlesztett gyógyszer.  Ám az eredmény az: nincs olyan célpontja a tumornak, amely kemoterápiás gyógyszerrel kezelhető lenne. 

Most már nincs hova fordulni, a kölni kezelések jelentik az egyetlen reményt. Sajnos az elmúlt négy év küzdelmei a családot is megviselték, Marci apukája infarktust kapott, ami miatt hosszabb ideig kiesik a munkából is. De az édesanya azt írta nekünk, valójában csak egyetlen dolog számít, hogy itt van velük, s meggyógyul. 
Szabó Marcell, Marci egyike azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket az idén támogatunk a XII. Focival a gyógyulásért jótékonysági futballtornan. Érte is találkozunk december 30-án Gyöngyösön.

Tudjuk, hogy sokan vannak, akik szeretnének ugyan, de nem tudnak eljönni a rendezvényre. Ők a távolból is segíthetik a jótékonysági program céljait. Akinek lehetősége van támogatni a súlyosan beteg, illetve mélyszegénységben élő gyerekeket, akiken a tornát szervező közösség segíteni igyekszik, kérjük, adományát a szintén a támogatottjaink körébe tartozó Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítványnak utalja el. Támogatni az oldalon megadott számlaszámon lehet, Focival a gyógyulásért közleménnyel.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában