Vita

2023.11.08. 13:20

Mirkóczki Ádám szerint valószínűleg nem kell visszafizetni több milliárdot Egernek

Mirkóczki Ádám polgármester nem csodálkozik azon, hogy a baloldali pártok – szerinte tájékozatlanul – őt okolják az MVP források elbukása miatt, meglepődött viszont dr. Pajtók Gábor kritikáján.

Szabadi Martina Laura

A Bitskey Aladár Uszoda épülete (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Mint ismert, lezárják a Modern Városok Programot (MVP), s a még fel nem használt forrásokat vissza kell adni az államnak, ez brutálisan nagy pénz kifejezetten országos viszonylatban – mondta sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám polgármester szerdán Egerben. A városvezető azt mondta, a tájékoztatót „az egri közéleti szereplők elképesztően ostoba megnyilvánulásai” miatt tartja.

– Baloldali pártok, az egri MSZP, DK és LMP a partvonalon kívülről ostobaságot kiabálnak be. A tény az, hogy Eger esetében az MVP 5 projektet jelent. Az első volt az M25-ös gyorsforgalmi út, amihez a városnak nem sok köze volt. A második az Intermodális Csomópont (IMCS) aminek szintén az egykori Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő volt a bonyolítója és beruházója, az önkormányzat a minket érintő terveket elkészítette. A harmadik az egri vár és erődrendszer projekt, ez 4,5 milliárd forint forrást jelentett. A munkát el is kezdte az önkormányzat, egy része meg is valósult. Gondoljanak csak a Zárkándy-bástyára! További 7 kiviteli terv készült, még 4 milliárd forint rendelkezésre áll. A 4. az úszó- és vízilabda központ projekt 5 programelemmel, ez több mint 8 milliárd forint forrást jelent, körülbelül 3 milliárd forintot használtunk fel ebből. A probléma ott kezdődött, hogy 2020-ban  létrejön a BMSK, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., s ezek a projektek hozzájuk kerültek. Az én regnálásom óta egy közbeszerzést sem írtak ki. Vélhetően humánerőforrás problémáik vannak, emiatt nem haladtak a projektek – sorolta Mirkóczki Ádám. 

Hozzátette, már 2019 előtt kiderült, hogy a több mint 8 milliárd forint nem elég a vizes sportkomplexum terveire. Az ötödik projektelemre is kitért, ami a déli iparterület infrastrukturális fejlesztését célozta, arról azt mondta, hogy az erre szánt 350 millió forintból több mint 200 milliót felhasználtak fejlesztésre.

– Volt egy megbeszélésünk Lázár János építési és közlekedési miniszterrel és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselővel az MVP-ről. Elmondtam, blokkolják a beruházásokat az állami cégek, a miniszter úr egyetértett, megerősített, hogy nem hibázott a város, s dr. Pajtók Gábor ezt végighallgatta. Egy későbbi, újabb egyeztetés a minisztériumban megerősítette: Eger nem sérül anyagilag, minden bizonnyal új támogatási szerződéssel folytatódhatnak ezek a projektek. Mi előre összeállítottunk egy olyan letisztázott projekt listát, amire elég lehet a meglévő forrás: például a nemzeti úszó- és vízilabda központ elemben nem lesz új uszoda, hanem a Bitskey Aladár Uszoda energetikai fejlesztése valósulna meg. Még az MVP múltheti leállítása előtt ezt a projektelemet 2027-ig meg is hosszabbították – részletezte  a polgármester.

Mint kiemelte, nem lepődik meg a baloldali pártok közleményén, melyben azt írták,  a polgármester miatt bukja a forrást Eger.

– Arról is írtak, hogy az Egri Városfejlesztési Kft. kiüresítése is a probléma oka, csakhogy a cégnek soha semmi köze nem volt az MVP projektekhez. Látszik, hogy nem értik az önkormányzati működést, és azt sem tudják, miről beszélnek. Sokkal inkább meglepett, hogy tegnap Pajtók Gábor is beállt ebbe a baloldali kánonba, mikor 5 milliárd forintos forrásvesztésről posztolt. Egyrészt ez az 5 milliárd forint nem annyi, hanem több mint 10 milliárd forint sorsáról van szó. Pajtók Gábornak nálam is jobban kellene tudni, hogy miért döntött így a kormány, és azt is tudnia kell, hogy Egertől nem szándékoznak megvonni a forrást. Szomorú, hogy az országgyűlési képviselő nem beszél a frakciójával és Habis Lászlóval sem, hiszen akkor tudta volna, hogy amit állít, nem fedi a valóságot – fejtette ki véleményét Mirkóczki Ádám.

Arról is beszélt, hogy tegnap kapott egy levelet az önkormányzat az Építési és Közlekedési Minisztériumtól.

– Éppen tegnap – mikor kritizáltak az MVP miatt – kaptunk egy levelet a minisztériumtól: 8 napon belül választ adnak arra, hogy jóváhagyják-e a csökkentett projektelemeket. Lázár János erre ígéretet tett, s ha jóváhagyják, Egernek vissza sem kell fizetni a pénzt – közölte a polgármester. Arra a kérdésre, hogy mikor telhet le ez a 8 nap, azt mondta, a következő hét vége felé számít információra. Azt is elmondta, azt kéri, hogy a projektek az önkormányzathoz kerüljenek. Mint fogalmazott, „boldogan lenne az összegek és a bonyolítás felelőse”. A várral kapcsolatban elmondta, a gótikus püspöki palota rekonstrukciója lenne az egyik fontos eleme a módosított projektnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában