A vár ereje

2023.12.12. 17:25

A fejlesztés befejeződött, megtöltik élettel az egri vár felépült részeit

Lezárult Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése című pályázat.

Szabadi Martina Laura

Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztésének zárórendezvénye

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nemzeti emlékhelyünk Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése című projekt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében számos ponton visszanyerte régi szépségét, emellett pedig új funkciókkal is gazdagodott annak érdekében, hogy minél inkább megfeleljen kor turisztikai igényeinek – mondta Valkóné Révai Renáta a Dobó István Vármúzeum kommunikációs és közönségforgalmi osztályvezetője a projekt záró eseményén kedden a várban. – A napokban befejeződik az infrastrukturális fejlesztés, s már csak rajtuk múlik hogyan telik meg élménnyel a várat, hogy négy évszakos élmény legyen – tette hozzá.

Elhangzott, az Egri vár az 1552-es török ostrom visszaverésével a magyar történelem egyik legdicsőségesebb színtere, amelynek krónikája az általános iskolai oktatás során örök olvasmányként épül be a felnövekvő generációk tudatába, történelmi jelentősége miatt az ország egyik legkiemelkedőbb turisztikai látványossága. A projekt 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, melyből Magyarország Kormánya 255 millió forintos hazai támogatás biztosított, és további 460 millió hazai forrással egészített ki. A műemlék felújítása a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével és két konzorciumi partner bevonásával, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Dobó István Vármúzeummal együttműködve, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

az Egri vár az 1552-es török ostrom visszaverésével a magyar történelem egyik legdicsőségesebb színtere
Az egri vár az 1552-es török ostrom visszaverésével a magyar történelem egyik legdicsőségesebb színtere
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Farkas Attila Eger alpolgármestere kiemelte, Kulturális értéket a jövőben is meg kell őrizni.

–  Azt gondolom, hogy az országban minden magyar büszke lehet a várban lezárult fejlesztésekre. A vár emblematikus szimbóluma hazánknak, közös felelősségünk megóvása és bemutatása a felnövekvő generációknak – emelte ki. 

Farsang Csaba a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft. ügyvezető igazgató-helyettese ismertette a kastélyprogram eredményeit. 
– A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram céljainak megfelelően a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett, az egri vár továbbra is egy olyan egyedi, a kor
követelményeinek megfelelő, négy évszakos turisztikai attrakciót jelent, mely nem csak a hazai, de a külföldi turisták számára is vonzó célpont lehet a jövőben is – fogalmazott. 

A pályázatnak köszönhetően megújult és biztonságosabb lett a déli várfeljáró, létrejött egy korszerű, többfunkciós, a vendégforgalom kényelmét szolgáló fogadóépület. A fejlesztés keretében újjáépült a Nemzeti Emlékhely egyik legfontosabb védműve a Varkoch-kapubástya, melynek belsejében 16. századi bútorokkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezett őrhely fogadja a várba érkezőket. Az Egri vár egyik legfontosabb turisztikai-attrakciós elemeként a Zászlódombban kapott helyet egy 70 fős moziterem, kizárólag itt tekinthető meg Szász Attila filmrendező többször díjnyertes kisfilmje, az Eger 1552. Az alkotás a mai diákok szemével mutatja be az ostromot. A korabeli gasztronómiába enged betekintést a Cipóosztó ház, ahol a korhű bútorok, konyhai eszközök, edények idézik fel az épület egykori funkcióját. A projekt keretében sikerül megszüntetni a Nagypince állagát erőteljesen veszélyeztető vizesedést, a műemlék új burkolatot, korszerű világítást is kapott. 

Jelentős eszközbeszerzést is tartalmazott a projekt
Jelentős eszközbeszerzést is tartalmazott a projekt
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, a projekt rendkívül hosszúra nyúlt, akkor kezdődött mikor még nem is dolgozott a múzeumban.

– Még 2017 február végén indult hivatalosan a projekt, 6 évig és 10 hónapig tartott. Ezt megelőzően már folyamatban volt a gondolkodás a beruházásról. A tervezés után a pandémia, a válság is nehezítette a kivitelezést. Idén már átadtuk az elkészült épületeket, még ha nem is érkezett meg a teljes felszereltségük. Nem akartuk ugyanis üresen hagyni ezeket a főszezon idejére. A technika csak nemrégiben érkezett meg a moziterembe is. A projekben sok szempontot figyelembe vettünk, családbarátabb lett a déli várfeljáró, a kisgyermekes családok is könnyebben feljutnak babakocsival. Igyekeztünk a korszerű dolgokat olyan módon elrejteni a váron belül, hogy az ne legyen hivalkodó. Idén a vállalkozási tevékenységet is sikerült elindítani, hozott is eredményt szépen ebben az évben például az ajándékbolt, de a csapatépítő programok és esküvők is. Majdnem 50 millió forintos többletbevételt jelentett ez, s közben van olyan elem ami még nem indult el. Ilyen a korabeli recept alapján készült pékipari termékek árusítása a Cipóosztó házban – mondta.

Hozzátette, jelentős eszközbeszerzést is tartalmazott a projekt, így tettek szert jónéhány fegyverre, hiteles műemlékmásolatra, viseletekre melyeknek nagy hasznát veszik a napi történelmi interpretációkon is. A projektzárón Szász Attila rövidfilmjét, az Eger 1552-t is bemutatták a moziteremben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában