Advent

2023.12.17. 19:47

Az öröm gyertyáját a református lelkész és az alpolgármester gyújtotta meg Gyöngyösön + fotók

Az adventi koszorú harmadik, örömet jelképező gyertyája is ég a Mátraalján.

Szabó István

Kárpáti István és Kenyeressy Károly meggyújtják a a harmadik adventi gyertyát Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap délután a gyöngyösi Belváros téren immár a harmadik gyertyát gyújtották meg az adventi koszorún. Kenyeressy Károly református lelkész az áldásmondását János apostol első leveléből idézve kezdte: Ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket.

– Ebben a mondatban benne van a karácsony dióhéjban. A dió szerepel a keresztyén igemagyarázatban is. A csonthéja az Úr keresztjére, belső héja az Úr testére, fehér bele pedig Jézus Krisztus isteni bensőjére utal, azaz a tisztaságra, a romlatlan szívére, arra, hogy őbenne nincsen bűn. A karácsony dióhéjban arra válaszol, hogy miért jött Jézus. Az ő megváltó munkáját és személyét vetíti a mi hitünkbe. A testté létele úgy fejeződik ki, hogy megjelenik. Az Újszövetség ezt a szót Jézus Krisztus születésével, feltámadásával és visszajövetelével kapcsolatosan használja – megjelenése, az utolsó eljövetele bennünket is belefoglal az üdvtörténetbe és az örökkévalóságba. Kinek a számára lesz megjelenővé a Krisztus? Ha személyesen jelenik meg Jézus Krisztus neked, akkor a szívedben jelenik meg. Azért jelent meg, hogy a bűnöket, a hazugságot, a szeretet gyűlöletbe forduló hiányát elvegye, és magára véve hordozza azokat, felemelje magával. Amikor Jézus ég és föld között, kitaszítva az égből, kitaszítva a földről hordozza a világ átkát, akkor eltávolítja, megszünteti a bűnt, az adóslevelünket viszi a keresztfára. Jézus Krisztusban semmi bűn nem volt, de a bűnt mégis ő viszi el – fogalmazott Kenyeressy Károly.

Az örömet jelképező harmadik gyertyát a református lelkipásztor és Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere gyújtották meg. Az ünnepi eseményen a Cantus Corvinus Vegyeskar közreműködött.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában