Elismerés

2023.12.18. 14:03

Átadták a Bródy-díjat és Az év könyvtárosa vándordíjat az egri könyvtárban

Hárman kaptak év végén elismerést az egri könyvtárban.

Molnár Helga

Ismét átadták a Bródy- és az Év könyvtárosa díjakat

Forrás: Beküldött fotó

A nemrég családbarát munkahely díjat kapott Bródy Sándor Könyvtár rendhagyó összdolgozói értekezletet tartott. A könyvtár munkatársai családtagjaikkal együtt ünnepelhettek és töltöttek el egy kellemes estét – tudatta portálunkkal Szécsényi Orsolya könyvtáros.

Tőzsér Istvánné igazgató beszámolt a 2023-ban elnyert díjakról és egy izgalmas, elgondolkodtató szófelhő segítségével vette végig a Bródy azon személyi és szervezeti erősségeit, amelyekkel a könyvtár Eger és Heves vármegye egyik meghatározó kulturális intézményévé válhatott.

Az összdolgozói értekezlet keretében a Bródy-díjat és Az év könyvtárosa vándordíjat is átadták. A Bródy Sándor Könyvtár 2021-ben két díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerje azoknak a munkatársaknak a tevékenységét, akik folyamatosan kiemelkedő szakmai munkát végeznek az intézményben. A Bródy-díj odaítélésekor fontos szempont volt az újszerű és hatékony módszerek kidolgozása, azok gyakorlatba történő átültetése, illetve a közösségért végzett kiemelkedő munka és az elkötelezett szakmaszeretet és tudás. Az év könyvtárosa vándordíj pedig annak a kollégának a tevékenységét ismeri el, aki az adott év során magas szintű szakmai munkát végzett és ezzel kivívta a kollektíva elismerését is. Mind a két díjra a vezetők illetve az intézmény munkatársai tehettek javaslatot. Míg a Bródy-díj odaítélésében az igazgató és az igazgatóhelyettesek döntöttek, addig a vándordíjat a kollégák szavazatai alapján kapta a díjazott.

A három díjat Tőzsér Istvánné igazgató adta át. Bródy-díjban részesült dr. Szemerszkiné Dürgő Csilla és Turay Zoltán könyvtáros. Az év könyvtárosa vándordíját Orsó Éva könyvtáros kapta.

Dr. Szemerszkiné Dürgő Csilla 2015-től dolgozik a Bródy Sándor Könyvtár Olvasószolgálati csoportjánál. Az olvasószolgálat adminisztrációjának szíve-lelke, aki kiegyensúlyozott egyéniségével a könyvtárhasználók és a kollégák szeretetét is kivívta. Jó kapcsolatteremtő, közvetlen személyiség, emellett sokoldalú, széleslátókörű ember. Munkájában megbízható, kezdeményező, az adódó konfliktushelyzetekben mindig megtalálja a megfelelő megoldást.

Tudását folyamatosan fejleszti, a változásokat rugalmasan menedzseli. Állandó előadója a könyvtárhasználók számára szervezett internetes tanfolyamoknak; iskolai és egyéb látogatócsoportok számára könyvtárbemutató, könyvtárhasználati foglalkozásokat vezet. Foglalkozásai könyvtárunkban és a Hevestéka falvakban is népszerűek. Aktívan közreműködik az intézményi munkatervek összeállításában, a beszámolókhoz kapcsolódó adatszolgáltatásban. Ellátja a központi könyvtár DJP mentori feladatait, és összefogja a könyvtár összes DJP pontjának munkáját. A marketingmunkába is aktívan bekapcsolódik, könyvtári hírlevelünk tartalmi és formai megújítója, új arculatának kialakítója. Az MKE Heves Megyei Szervezetének tagja, nyolc éve vezetőségi tag is: ötleteivel, a közösségért végzett tevékenységével segíti az egyesület munkáját. Mindennapi munkáját a könyvtárosság iránti elkötelezettséggel, magas színvonalon végzi. Alázatos, példamutató emberi és szakmai tevékenységét nemcsak a kollégái, de a könyvtárhasználók is elismerik.

Turay Zoltán a média világából a könyvtárba érkezett szakember, kiterjedt helyi partnerkapcsolatokkal, helytörténeti érdeklődéssel. Korábbi munkatapasztalatait nagyszerűen kamatoztatja a programszervezésben, azonnal ráérzett a helyismereti munka ízére, ezzel párhuzamosan vállalta a Média Egertől kapott teljes videokazetta-állomány digitalizálásának irányítását. Tudásával, az új dolgokra való fogékonyságával, kommunikatív személyiségével hamar beilleszkedett a könyvtári közösségbe. A Palotatúrákon átadott ismeretei maradandó élményt adnak a diákoknak vagy akár felnőtt olvasóinknak is: feledésbe merülő tényeket, élményeket, történeteket hozott újra felszínre. Színes, tartalmas előadásait mindenki élvezettel hallgatja, melyekkel a könyvtáros szakmában is elismertséget szerzett helyben és országos szinten is. Gyorsan elsajátította a legalapvetőbb könyvtári, szakmai munkafolyamatokat, emellett könyvtárszakmai területen folyamatosan bővíti tudását, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem informatikus könyvtáros szakán végzi jelenleg tanulmányait. Szívesen végez különböző helyismereti kutatásokat könyvtárlátogatóknak és saját ötletei alapján. A Gárdonyi 100 Emlékév alkalmából az Egri csillagok idegen nyelvű fordításainak felkutatásával olyan helyismereti kincsekkel, könyvritkaságokkal gyarapította könyvtárunkat, mely nemcsak helyi, de országosan, sőt a határon túl is elismerést váltott ki szakmai körökben. A Bródy-hagyaték gondozásának, feldolgozásának aktív részese, a digitalizálás, adatbázis-építés lelkes munkatársa. Mind a szellemi, mind a fizikai munkából mindig alaposan kiveszi részét, alázata, segítőkész magatartása olvasók, kollégák elismerését váltja ki.

Orsó Éva évtizedek óta dolgozik könyvtárunkban. Jelenleg a Hevestéka csoportot erősíti megbízható, precíz háttérmunkájával, előtte a Zenei gyűjteményben volt nélkülözhetetlen kolléganő. Munkája nem látványos, ezért is öröm számunkra, hogy a kollektíva szavazatai alapján 2023-ban ő részesül az Év könyvtárosa vándordíjban. Ez is bizonyítja, hogy nem csak az a munka értékes intézményünk számára, amelynek nagy a társadalmi visszhangja. A „szürkezónás” folyamatok olajozzák meg a folyamatosan működő fogaskerekeinket. És Éva ezt csinálja: lelkiismeretesen, szakmai tudásának maximumát adva, önmagát nem előtérbe helyezve segíti mindannyiunk munkáját: A Hevestéka csoport szakmai munkáját nagymértékben segíti elő precíz adminisztrációja, a mindenre kiterjedő figyelemmel végzett háttérmunkája, vagyis a vidéki ellátás gerincét nyújtó könyvcserék lebonyolítása, dokumentálása. A települési könyvellátás logisztikája mellett intézi az iskolai ellátást is, napi kapcsolatot tart az iskolai könyvtárosokkal, akik nagy részben általa kapcsolódnak az intézményünkhöz. Tagja a Heves megyei könyvtárosok részére szervezett Corvina adatbázis használati tanfolyamok oktatói gárdájának, emellett a munkafolyamatok újragondolásával, ésszerűsítésével könnyíti a csoport munkáját. Kollegialitása példamutató, mindenkor számíthatunk támogatására, segítségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában