Visszatekintés

2023.12.28. 18:31

Életfa, majd halálos villámárvíz, végül gyógyír a sebekre Gyöngyöstarjánban

A 2023. évre a községben a pusztító villámárvíz nyomta a rá a bélyegét.

Szabó István

2023. június 8-a fekete betűkkel íródott be Gyöngyöstarján történetébe

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyöstarjánban 2023 húsvét vasárnapján folytatódott a hagyomány, amely szerint az előző esztendőben a faluban született gyerekek neve felkerül egy táblácskán a Életfát körülölelő kerítés egy-egy pillérére. Tóthné Kiss Ildikó, a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért Egyesület elnöke szerint ezzel szeretnék a községükben a legkisebb gyermekeket köszönteni a falumúzeum udvarán ültetett fánál.

– Ez számukra akkor is kötődést jelent majd a szülőfalujuk iránt, ha esetleg az életük során később máshová költöznek. Egy közösség jövőjének a kulcsa azoknak a szülőknek a kezében van, akik vállalják azt, hogy gyermeket hoznak erre a világra, felnevelik azt. Azért ültettük az Életfát, és gyűlünk köré minden húsvét vasárnapon, hogy azokat a szülőket ünnepeljük, akik vállalják az életet – részletezte Tóthné Kiss Ildikó.

Június 8-án példátlan méretű, két ember életét is követelő villámárvíz sújtotta a települést. A víztömeg alig negyedóra alatt addig elképzelhetetlen mértékű pusztítást vitt végbe a településen. Több utca burkolata és vízelvezető árkok károsodtak, patakhidak mentek tönkre, összesen 77 ingatlant érintett az árvíz, egy ház lakhatatlanná vált. Több károsultnak egy élet munkája volt a megsemmisült javakban. Már akkor világos volt, hogy a patakmeder és a záportározó is teljes újjáépítést igényel. Augusztusra az is nyilvánvalóvá vált a teljes kárfelmérés után, hogy önerőből nem lehet újjáépíteni. A szakértői vélemény szerint a teljes újjáépítés költségei megközelítik a 2 milliárd forintot. Ehhez kormányzati segítségre kapott ígéretet a község.

Augusztusban a hagyományos szüreti felvonulást rendezték meg a községben, azt azonban beárnyékolta a két hónappal korábbi tragédia, mondta Kiss Viktor polgármester.

– A tragikus árvíz után nagy okunk nincs az ünneplésre. A képviselő-testület mégis úgy döntött, hogy ha szűkebb formában is, de alkalmat kell arra biztosítani, hogy az emberek egy kicsit közösségben legyenek, ellazulhassanak. Nem szerveztünk komolyabb fellépéseket, most a gyöngyöstarjániak kikapcsolódásán volt a hangsúly. A közösség ereje mindig gyógyír a sebekre egy ilyen sajnálatos esemény után – fogalmazott a község vezetője.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában