Gyász

2023.12.13. 11:50

Elhunyt Kócza Imre, az egri pneumatikagyártás megteremtőjétől búcsúznak kollégái

Kócza Imre életének 94. évében, a közelmúltban elhunyt. Cikkünkkel, amely közeli kollégáinak segítségével készült, rá és életművére emlékezünk, bemutatva azt is, hogyan fejlődött, és hol tart ma az egyik meghatározó egri iparág.

Heol.hu

Az egri pneumatikai ipar története egy magyar-svéd licensz-szerződéssel kezdődött. A bervai volt hadiüzem utódjaként működő állami vállalat, a Berva Rt. lett az origója annak a folyamatnak, amelyet jelenleg egy, az egri Ipari Parkban működő nagyvállalat, az Emerson Automation FCP Kft. fémjelez.

A kezdeteket pedig egy olyan vállalatvezető neve fémjelzi, akire ma is sokan emlékeznek. Kócza Imre részt vett a licencszerződés előkészítésében, ott volt az ünnepélyes aláírásánál, és az irányításával teremtették meg a svédektől megkapott termékek gyártási feltételeit, majd végezték 1967-től több évtizeden át folyamatosan a gyártást és az értékesítést is.

Kócza Imre Hatvanban született 1930. október 24-én. Iskoláit elvégezve gépésztechnikusként kezdett dolgozni az Egri Finomszerelvénygyárban 1955-ben, ahol tudásának és szorgalmának köszönhetően a vállalati hierarchiában fokozatosan feljebb lépve vezérigazgató lett. A maga korában modern, jól felszerelt, több ezer főt foglalkoztató, ugyanakkor szabad termelésikapacitással rendelkező állami vállalatot jelölte ki 1966-ban az illetékes minisztérium a magyar pneumatikagyártás helyszínéül. Alig egy év alatt sikerült létrehozni a svéd MECMAN vállalattal a megállapodást az 1500-a sorozatú hengerek egri gyártásáról. Ebből a termékből rengeteget értékesítettek: egyrészt a hazai piacon, másrészt a licencadónak, harmadrészt pedig a KGST együttműködés keretében a szomszédos országoknak. A KGST a szocialista országok közös gazdasági szervezete volt.

A gyors megállapodásban kulcsszerepe volt Kócza Imrének, aki született diplomataként akkor és később is minden üzleti tárgyalást megnyert. Meggyőző fellépésének, és a személyébe fektetett üzleti bizalomnak köszönhetően fokozatosan további MECMAN-termékekkel bővült a gyártási paletta, és a pneumatikus hengerek és szelepek mellett egyéb nagy sorozatú termékeket, például hűtőgépekhez való kompresszorokat és autóbusz-ajtónyitó egységeket is gyártottak.

A politikai és gazdasági rendszerváltás pont egybeesett a dolgozók körében is közkedvelt vezérigazgató nyugdíjba vonulásával. Előtte azonban Kócza Imre aktívan részt vett a svédekkel közös magyarországi kereskedelmi vállalat, a Mecman Eger Kft. megalapításában, amelyben tanácsadó pozícióban aktív szerepet is vállalt.

A feléje irányuló tiszteletet és szeretet az is mutatja, hogy rendszeresen meghívták az utódvállalatok nagyobb rendezvényeire. Beszédet mondott 2004-ben az új, modern gyárépület és telephely átadásán, ahová az akkori tulajdonos Bosch-Rexroth a termelést a Bervából átköltöztette, és amíg egészsége engedte, részt vett olyan belső rendezvényeken is, ahol találkozhatott régi munkatársaival, és megismerkedhetett azokkal a fiatalokkal, akik legendaként tekintettek rá.

A 90. születésnapjára egy nagyobb ünnepséggel készült a vállalat, ám a koronavírus-járvány miatt akkor végül csak egy nagyon szűk körben lehetett megtartani. Reménykedtek benne, hogy majd a 95. születésnapon bepótolják, ám erre sajnos már nem kerülhet sor. A volt hevesi gyáregység nyugdíjasai idén nyáron meghívták az éves találkozójukra, de ezen már betegsége miatt nem tudott megjelenni. A 93. születésnapja után röviddel, november elején távozott közülünk.

Kócza Imre
Kócza Imre
Forrás: Beküldött fotó

Úgy emlékszünk majd rá, mint az egri ipartörténet egyik fontos szereplőjére, mint a jó ügyek mellé álló közéleti emberre, mint olyan vállalatvezetőre, akinek az ajtaja nyitva állt bármelyik dolgozója előtt. Az őt közelebbről ismerők között legenda volt már életében, és ezt intelligenciájával, vezetői teljesítményével, emberiességével érdemelte ki.

- Kócza Imre úr, akit személyesen is jól ismertem, számomra az építkezés, a minőség, a növekedés, a kitartás szimbóluma volt, aki mindig is tisztában volt azzal, hogy a vállalat igazi értéke a munkatársakban, az ő emberi hozzáállásukban, szaktudásukban rejlik. Emlékét megőrizzük, munkásságát példaként állítjuk magunk elé – hangsúlyozta az Emerson Automation FCP Kft. ügyvezető igazgatója, Gödri István.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában