Interjú a kitüntetett dr. Garamvölgyi Tamással

2023.12.17. 15:26

Hiánypótló orvosi műszerekért tartanak országszerte jótékonysági vadászatot karácsony után

Korábban adott hírt portálunk arról, hogy Budapesten, a Vajdahunyad várában a Mezőgazdasági Múzeum dísztermében adták át a Gróf Széchenyi Zsigmond – a legnagyobb magyar vadász – nevével fémjelzett emlékérmeket. Dr. Garamvölgyi Tamás személyében – az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. vármegyénk stratégiai partnereként – szűkebb pátriánkhoz kötődőtő személy is kitüntetést kapott. Őt kérdeztük a tevékenységéről.

Sike Sándor

Dr. Garamvölgyi Tamás

Forrás: Beküldött fotó

– Mind gyakrabban hallunk, olvasunk a jótékonysági vadászatról. Mikorra datálható a mozgalom indulása és kihez köthető ez a fajta adakozás?
– A jótékonysági vadászat 2013 óta ismert a magyar vadásztársadalom előtt. Abban az évben bonyolították le első ízben ezt a rendezvényt. Az ötlet Fejes László sportvadásztól származik, aki ma az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Korábban – magánemberként, ikertestvérével Fejes Endrével közösen – támogatója volt a Fejér Vármegyei Szent György Kórház gyermekosztályának, azonban a lehetőségeit meghaladó volumenű támogatáshoz szerette volna hozzájuttatni az intézményt, valamilyen módon. Ekkor ”pattant ki fejéből" az a gondolat, hogy egy jótékonysági vadászatot szervez akkor még csak Fejérben.

– Mikor nőtte ki Fejér vármegyét ez a program?
– Először 2019-ben szerveztek országos szinten jótékonysági vadászat. Abban az évben, december 27-én valamennyi megyét érintően, 19 helyszínen zajlott az esemény. Ennek jóvoltából megyénként egy-egy kórház gyermekosztálya kapott támogatást a vadásztársadalom összefogásának jóvoltából. Összhangban a nonprofit szervezet alapításakor megfogalmazottakkal, 2020-ban nemzetközivé vált a jótékonysági vadászat. Magyarország mintájára, 2020. december 27-én a jótékonysági vadászatot rendeztek Szlovákiában, Romániában és Szerbiában.

– Ön hogyan került kapcsolatba a programmal?
– Jómagam a már említett első országos rendezvényen kerültem kapcsolatba a programmal, majd 2022 augusztusában kaptam egy telefonhívást, hogy szeretnék, ha Heves vármegyét én fognám össze és lennék az úgynevezett stratégia partnere az Országos Jótékonysági Vadászatnak (OJV), s én természetesen gondolkodás nélkül igent mondtam.

– Mi mindennel vannak elfoglalva, például így karácsony táján?
– Jó is, hogy a karácsonyt említi a kérdésében, hiszen sokan azt hiszik, hogy csak az ünnep közeledtével folynak munkálatok az Országos Jótékonysági Vadászat háza táján. Ebben a formában nem állja meg a helyét a feltételezés. Egész évben tervezünk, újítunk, és nem csak a december 27-i vadászat van a repertoárban, hanem több helyszínen megrendezett koronglövészet. Idén elindítottuk az adományvonalunkat amihez Magyarország összes mobilszolgáltatója csatlakozott, így aki egyetért kezdeményezésünkkel a 13613-as hívószámra küldhet sms-t vagy indíthat hívást aminek a költsége ezer forint. Ezek mellett természetesen a vadászatokat is meg kell szervezni, de kihangsúlyoznám ez nem a vadászatról szól.

– Említette a regisztrációt. Mit jelent ez a gyakorlatban?
– A mai kornak megfelelő IT-rendszer segíti a munkánkat, ahol vadászként vagy támogatóként is lehet regisztrálni a www.ojv.hu oldalon, vagy a 13613-as adományvonalon egy hívással vagy sms-sel lehet adományt juttatni hozzánk. Még pár szabad helyünk van a hamarosan esedékes vadászatokra, így aki teheti, kérem, hogy regisztráljon.

– A vadászatot időnként szívesen kipécézik és különböző ürüggyel támadják is bizonyos körök. Mi erről a vélemnye?
– Nem jól teszik. A vadászatnak – mint tudjuk – sok előnye van, ide sorolva a természet stabilitásának fenntartását, kapcsolatteremtő értéket és talán az egyik legfontosabbat a kultúrát. Rengeteg sztereotípia van a vadászokkal kapcsolatban ami nem igaz. Talán a legnehezebb feladat ezen beidegződések szertefoszlatása. Erre egy jó példa a miénk, hiszen az Országos Jótékonysági Vadászattal mindig pozitív megközelítésben foglalkozik az országos média. Tehát van eredménye a munkánknak, a társadalmi felelősségvállalásunknak.

– Hogyan történik ez a fajta jótékonykodás?
– Mi egy intézmény gyermekosztálya számára se adunk pénzt. Úgy tartjuk helyesnek, hogy a befolyt összegből, az intézményekkel egyeztetve, hiánypótló orvosi eszközöket vásárlunk és azokat adjuk át. Az elmúlt években 286 hiánypótló orvosi eszközt vásároltunk, amelyből 23 gyermekosztályt tudtunk modernizálni több mint 170 millió forintból. Összességében több mint 157 ezer gyermek gyógyulásához járultunk hozzá. A számok alapján levonható a konklúzió is: úgy gondolom, hogy a jótékonysági vadászat létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

– Akkor most essék szó a kitüntetéséről is! Miként élte meg ezt a rangos elismerést?
– Novemberben hatalmas és elmondhatatlan megtiszteltetés volt átvenni a kitüntetést, ami a legnagyobb magyar vadászról Gróf Széchenyi Zsigmondról kapta a nevét. Nincs még egy ilyen magas elismerés a magyar vadászati palettán. Annyira furcsa érzés volt ott állni a Mezőgazdasági Múzeum dísztermében, hogy azon izgultam, el ne felejtsem a saját nevem, ha be kell mutatkozni. A feleségem a hazavezető úton tette fel a kérdést: „Te felfogtad, hogy Bodrogi Gyulával együtt kaptatok ugyanolyan kitüntetést?” Felfogni talán még máig sem sikerült.

– Alig tíz nap van az ünnepekig. Mit üzenek így karácsony előtt olvasóinknak a Gróf Széchenyi Zsigmond-díjas jótékonysági vadász?
– Fejes László barátom szavaival szeretném méltán befejezni a beszélgetésünket: „Önzetlennek lenni, az időnket, pénzünket, egyszóval a javainkat áldozni, beteg gyerekeknek segítő kezet nyújtani az adományozás által és mindeközben a közjót szolgálni értékrendem szerint talán a legmagasabb rendű emberi cselekedet amit valaki tehet.”

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában