Földobott kőként visszaszállni

2023.12.25. 17:44

A hit, az érzelem és a kitartás jellemzi az erdélyi írók szereplőit, vallja az egri Jónás Zoltán

Jónás Zoltán a Bródy Sándor könyvtárban tartott előadóestjén Kós Károly és Tamási Áron vallomásait idézve tárta elénk az erdélyi gondolat lényegét.

Szilvás István

Jónás Zoltán hiánypótló feladatot vállalt az Erdélyiség-fogalom elemzésével

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Egy újabb hittel és érzelemmel teli vallomás a bizonyítéka annak, hogy milyen erős kötődése lehet egy embernek Erdélyhez, s az irodalomtörténet ottani jeleseihez. Így Jónás Zoltánnak, aki mint az egykori egri tanárképző főiskola földrajz szakos hallgatója, terepgyakorlaton járt először az elszakítottak földjén, s ha teheti, azóta rendszeresen vissza-visszatér oda. Hol vándorbottal a kezében, hol lélekben a pódiumon állva.

Jónás Zoltán az idén jubilál: fél évszázada avatott előadóművészként működik, s csaknem negyven éve, hogy a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban először lépett közönség elé egy erdélyi vonatkozású irodalmi esttel. Akkor Sütő András írásaiból szemezgetett a máig emlékezetes összeállításban, amit a későbbiekben számos hasonlóan színvonalas műsor követett. A legutóbbi – Erdélyi történetek, vallomások címmel - a napokban hangzott el a bibliotéka polcai között, ahol tolmácsolásában ezúttal Kós Károly és Tamási Áron írásai keltek életre. Az összeállítás apropóját az adta, hogy az Ábel-trilógia szerzője 125, a temesvári születésű építész és író pedig 140 éve látta meg a napvilágot. S életük során mindketten Erdély páratlanul értékes és feledhetetlen szellemi alakjaivá váltak, amit a műsorban elhangzó műveik is igazoltak.

Az esten elsőként Tamási Áron Kikelet című novellája hangzott el, aminek a témája két idős ember szomorkás szerelmi története. A koros János úr, s az őt szolgáló ifjú Gáspár elmélkedik arról, hogy miből érezhető a tavasz érkezése. „…Abból, hogy unalmas egyedül, mint valamikor Ádámnak” – mondja Gáspár, akik végül furfangos ötlettel hozza össze az egykori szemrevaló lányt, Regina nénit és János urat, aki így már nincs egyedül… S amint Jónás Zoltán sajátos hanghordozással idézi az ízes párbeszédek sorát, az ember becsukja a szemét, s azt érzi, hogy maga is ott van a történet kellős közepén.

A hit, az érzelem és a kitartás jellemzi a Föld embere című novella szereplőit is, a két fiatalét, akik hosszú távollét után találnak újra egymásra. Faludi Jákó apja halálán van, s Imets Magdó ott áll vele az öreg ágyánál, aki megnyugvással fogadja, hogy a messziről hazatért fia szántja tovább a család ősi földjét, s hogy itthon párra is talált: „Az első fiút kereszteljétek a nevemre” – idézi a távozni készülő búcsúszavát az előadóművész, aki mély átéléssel és hangjának érzéki játékával tolmácsolta a csodálatos, már-már elfeledett nyelvi szófordulatokat.

A továbbiakban pedig tisztelendő hiánypótlást vállalt magára Kós Károly két esszéjének a közreadásával, miután ezek az „Erdélyiség-fogalom” eredetét, történelmi meghatározottságát elemzik – a Szilágyság prófétáját, Ady Endrét helyezve a fókuszba. Azt írta: mint a mesében, így indult el a régi Partiumból Ady Endre világot járni, de nem tudta elszakítani azokat a láncokat, melyek örökre ide fogják fűzni. Mint arról a költő szemléletes, Föl-földobott kő című verse is tanúskodik.

Nem véletlenül került be az összeállításba Kós Károly másik írása, az Erdélyi gondolat című esszé, mert – mint Jónás Zoltán szándékából kitűnik – nem kerülhető meg annak mai értelmezése. Mi is az erdélyi gondolat? – tette fel a kérdést az előadóművész. Majd Kós Károlyt idézte: ez nem más, mint az a másíthatatlan valóság, mely Erdélyt zárt földrajzi egységgé tette: az a népi és kultúrai egymásra hatás, mely ezen a zárt területen az idők folyamán egymásra hatott és az az ezeresztendős história, mely különvaló és más volt, mint az Erdélyen kívüli népek és területek históriája, amely a maga különvalóságával örök időkre és kitörölhetetlenül véste bele magát minden erdélyi ember lelkébe. Ez a különvaló föld, ez a különvaló história tette különvaló erdélyivé a mi gondolkodásunkat, mi mások nem lehetünk és amit csinálunk, az más nem lehet, mint amilyen. Hogy más, azt tudjuk, tehát van erdélyi gondolat.

S ez a sajátosan egyedi gondolat lengte be a termet akkor, amikor a kitűnő énekhangú Balogh Ágnes előadásában felhangzottak a varázslatos széki magyar népdalok, s miután színvonalas műsora zárásaként Jónás Zoltán fejet hajtott az idézett írók emléke előtt. 

Jónás Zoltán hiánypótló feladatot vállalt az Erdélyiség-fogalom elemzésével
Balogh Ágnes 
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Ady Endre: Föl-földobott kő

(Részlet)

 

Föl-földobott kő, földedre hullva

Kicsi országom, újra meg újra

Hazajön fiad.

 

Föl-földobott kő, bús akaratlan

Kicsi országom példás alakban

Te orcádra ütök.

 

És jaj hiába minden ha szándék

Százszor földobnál, én visszaszállnék

Százszor is, végül is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában