Online vásárlás

2023.12.08. 11:27

Kifizetted a pénzt, de nem jön a csomag? - segít a rendőrség Hevesben, hogy ne verjenek át

Az online vásárlás több veszélyt is magában hordoz, a csalás és átverés elkerüléséhez ad tanácsot a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Hornyák Réka

Az online vásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a bűn- és baleset-megelőzési Facebook oldalán. Megfelelő felkészültség és tudás érdekében összeszedték a legfontosabb információkat és aranyszabályokat az internetes vásárlásról. 

Online vásárláskor ajánlott elkerülni azokat az oldalak, amelyeket nem ismerjük. Olyan felületeket érdemes választani, melyekről tudjuk, hogy megbízhatóak, melyeket ismerünk, környezetünkben többen is használják, biztonságosan. Ehhez segítséget nyújt az internet, hiszen bárminek utána lehet nézni, ezt ki kell használni. Nem szabad időt spórolni azon, hogy megbizonyosodjunk a biztonságról. Rá kell keresni az adott oldalra, véleményeket, értékeléseket olvasni róla. 

Érdemes ehhez HTTPS és SSL protokollokat használni böngészéskor, ezzel nagyobb eséllyel elkerülhetőek a csalók és a honlapjaik. Mint írják, attól függetlenül, hogy a kis lakat megjelenik a honlapon, az attól még nem feltétlenül lesz legális. 

Manapság már egyre gyakoribb a személytől való online vásárlás, akár különböző applikációkon vagy honlapokon, weboldalakon keresztül is. Ez esetben kifejezetten ajánlott az értékelések, vélemények elolvasása és komolyan vétele. Ne vásároljunk olyan személytől, akiről többen azt írták, hogy nem olyan állapotban kapták meg a terméket, mint ahogyan rendelték vagy rosszabb esetben egyáltalán nem kaptak semmit. Válogassuk meg üzleti partnerünket, ne adjunk olyan személynek pénzt, akiben nem bízunk meg. 

Ha megtaláltuk azt az oldalt, ahonnan vásárolni szeretnénk, és már kiválasztottuk a terméket is, érdemes tájékozódni a fizetés menetéről. Először is meg kell ismerni a felszámolandó díjakat, hogy ne érjen meglepetés, ha a postaköltség, kezelési költség vagy csomagbiztonsági költség miatt plusz díjat számolnak fel. Amennyiben erre nincsen szükségünk, nézzünk utána, hogy hogyan lehet lemondani a szolgáltatást, gondoljuk át kétszer is a lehetőségeket - írják. 

A bűnmegelőzési oldalon azt tanácsolják, hogy használjunk hitelkártyát online vásárláskor. Ez azért biztonságosabb, mert a legtöbb bankkártyát erős ügyfélvédelmi szabályzat óvja. Amennyiben nem kapjuk meg a megrendelt terméket, a kártyakibocsátó bank megtéríti annak az árát. 

Azonban amennyiben nem vásárolunk semmit, ne adjuk meg, ne mentsük el, ne továbbítsuk sehova, senkinek a bankkártya adatokat. Fizetés előtt ellenőrizni kell a weboldal fizetési biztonságát. Kizárólag olyan weoboldalon, holnapon, applikáción keresztül vásároljunk, amely teljes azonosítási rendszert használ. Ilyen például a Verified by Visa vagy a Mastercard Secure Code. 

Olyan helyről vagy személytől soha ne vásároljunk, ahol e-mailben kell elküldeni a bankkártya adatokat. E-mailen keresztül soha nem szabad másolatot küldeni a bankkártyáról vagy bármilyen azzal kapcsolatos adatot kiadni, mert ez nem hivatalos, nem megbízható. 

Végül pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a vásárlást követően, a fizetés befejeztével mentsünk el minden olyan dokumentumot, mely az adott vásárláshoz kapcsolódik. Ezekre bármikor szükség lehet még, akár az átvételnél, az adásvételi körülmények megállapításához vagy egyszerűen csak kifizetés bizonyításához. Érdemes előre gondolkodni és felkészültnek lenni! - tanácsolják. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában