Karácsony

2023.12.17. 06:55

Mangó doktornő elárulta, hogyan éljük túl az ünnepeket egyedül

A téli, hideg, sötét időszakban hajlamosabbak az emberek a depresszióra, a magány és a kiégés fokozott érzésére. Az egyedüllét veszélyeiről és tanácsokról dr. Mangó Gabriella háziorvossal beszéltünk.

Hornyák Réka

Dr. Mangó Gabriella tanácsaira rendre sokan kíváncsiak portálunkon

Forrás: Czímer Tamás /Heves Megyei Hírlap

Az ünnepek közeledtével az egyedül élő emberek számára nehezebbek lehetnek a mindennapok, különösen karácsonykor, a szeretet ünnepén. Dr. Mangó Gabriellát, a gyöngyösi háziorvost és természetgyógyászt kérdeztük, hogy hogyan segíthetünk magunkon és egyedül tartózkodó családtagjainkon, társainkon. 

– Az egyedüllét egyfajta létforma, melyhez az emberek előbb-utóbb hozzászoknak. Az, hogy valaki egyedül él, nem feltétlenül jelenti azt, hogy magányos. Az ünnepek közeledésével azonban kifejezetten nehéz időszak veheti kezdetét, és ez az érzés megváltozhat. Amikor mindenki a családjával van, mikor minden újság, reklám és televízióadás az együttlétről szól, az egyedüllét könnyen fordulhat át magányba. A lelki, fizikai és mentális egészség megőrzése érdekében oda kell figyelni a kiegyensúlyozottságra. A depresszió, a szomorúság, a szorongás okozhatnak fizikai tüneteket is. Ilyen lehet a magas vérnyomás, cukorbetegség esetén a rendszertelen vércukorszint. A fáradtság eluralkodhat a szervezeten, gyengülés is jelentkezhet – vázolta fel az orvos, természetgyógyász a magány és a szorongás veszélyeit. 

Megoldásként kiemelte a doktornő, hogy érdemes ilyen időszakban előre tervezni. Akár minden napra lehet a programot szervezni, feladatot osztani, annak érdekében, hogy minél több elfoglaltság legyen. Nem szabad sok üresjáratot hagyni, hiszen, ha sokáig nincs mit tenni, akkor érződik igazán, hogy egyedül van az ember. Az előre tervezés segít a kiegyensúlyozottságban, az összeszedettségben és abban is, hogy jobban oda tudjunk figyelni magunkra, hiszen az ember magán tud a legtöbbet segíteni. 

– Ilyen előretervezés lehet az is, hogy kis ajándékokat készítünk örömszerzés céljából. Adni, örömet okozni hálás feladat, ami jóérzéssel tölti el az embereket. Érdemes tehát végiggondolni, hogy a környezetben kinek lehetne örömet okozni valami aprósággal, például a szomszédnak, a rászorulóknak vagy a bevásárlóközpontban a kedvenc eladónknak. Ezzel több lesz a személyes interakció, és el lehet kerülni az egész napos otthon ülést, egyedüllétet. Érdemes utánanézni eseményeknek, koncerteknek, ünnepi rendezvényeknek, ahol van lehetőség a másokkal való kapcsolódásra, beszélgetésre. Ilyen hely lehet akár a templom is vagy különböző meghitt, kis létszámú koncertek, elfoglaltságok – tanácsolta Mangó Gabriella. A háziorvos szerint a legfontosabb az, hogy az ember ne hagyja el magát a nehéz időkben. 

Mindig van kiút, csak meg kell keresni, és nyitottnak kell lenni rá. Ha azonban úgy érezzük, ez egyedül nem megy, soha ne féljünk segítséget kérni, tanácsolja az orvos. Lehet fordulni családhoz, barátokhoz, ismerősökhöz, szomszédokhoz vagy szakemberhez, a lényeg az, hogy beszéljünk valakivel. Sokszor már attól könnyebb lehet a helyzet, hogyha lehetőség nyílik a kibeszélésre, az érzések felszínre törésére. 

Dr. Mangó Gabriella azt tanácsolja, hogy ha van olyan ismerősünk, akiről tudjuk, hogy egyedül van, nyissunk felé. Töltsünk vele a megszokottnál több időt, gyakrabban, kérdezzük többször arról, hogy hogyan van, és hogy tudunk-e segíteni. Egy kis odafigyeléssel csodát lehet tenni. 

– Ünnepek alatt nem csak az idősekre és az egyedül élőkre kell odafigyelni, hanem a fiatalokra is. Sok kamasznak, fiatal felnőttnek a baráti társasága jelenti a biztonságot, akikkel mindennapjait tölti együtt. A családi környezetben, főként amennyiben nincs vele egy korosztályban lévő társa, könnyen elveszettnek és magányosnak érezheti magát egy idősebb gyermek is. Ez ellen tehetünk azzal, hogy bevonjuk őt az ünnepi készülődésbe. A karácsonynak, az ünnepeknek nem arról kell szólnia, hogy minden tökéletes legyen, hogy mennyi étel és ajándék van vagy, hogy görbe a fenyőfa vagy sem – sorolta a karácsony kritikusnak vélt pontjait a doktornő. 

Kiemelte, hogy az ünnepnek az együtt töltött időről kell szólnia. Együtt, mindenkit bevonva kell készülődni, érdemes megmutatni a kisebbeknek azt, hogy mit hogyan lehet csinálni, így amíg a felnőttek a feladatokat végzik, a gyermekek addig sincsenek egyedül. Nem jó megoldás az, ha hagyjuk, hogy egész ünnep alatt egyedül üljön valaki a televízió vagy a számítógépes játék előtt. 

– El kell engedni a tökéletességet és a kényszert. Nem az a legfontosabb, hogy szétszakadt-e a bejgli, sem az, hogy nem sikerült-e szépre becsomagolni az ajándékot. Az a lényeg, hogy egymással töltsünk időt. Üljünk le társasjátékozni, nézzünk együtt filmet, süssünk-főzzünk együtt! Be kell vonni mindenkit az ünnepbe, hiszen rajtunk, embereken van a hangsúly – zárta gondolatmenetét a szeretet ünnepéről dr. Mangó Gabriella. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában