Ételt az életért!

2023.12.13. 06:55

Több százan várják idén is a krisnás Szeretetlakomát Egerben

Egerben és környékén naponta 750 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, a szolgáltatás minden hétköznap elérhető a rászorulóknak.Már javában készülnek a december 16.-i Ételt az Ételért Karácsonyi Szeretetlakomára. Idén 35 éve annak, hogy hozzáláttak a nagy küldetéshez: ne éhezzenek az emberek!

Barta Katalin

Nagy segítséget nyújtanak a rászorultaknak (Archív fotó)

Forrás: Balogh László Tas

Egerben és környékén naponta 750 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, a szolgáltatás minden hétköznap elérhető a rászorulóknak. December 16-án a meleg ebéd mellett, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a nélkülözőknek. Ez lesz a 35. Ételt az Ételért Karácsonyi Szeretetlakoma.

Krisna-tudatú hívők hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára. Évente közel 180 ezer tál meleg ételt osztanak ki Egerben és környékén az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, hiszen a lelki tudás az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Az ország gazdasága 2023-ban számos kihívással nézett szembe, többek között a háború okozta gazdasági recesszióval, az emelkedő energiaárakkal és az inflációval. 

Az energia- és árválság a karitatív és szociális ellátó szervezeteket is kihívás elé állítja. Bár az egriek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. A szegényélelmezési programban kiosztott egytálételeket készítő Govinda étterem rezsiköltsége az ötszörösére nőtt – tavalyhoz képest.

- A jelentős spórolás ellenére feléltük a tartalékainkat, de a 750 rászorulót nem hagyjuk cserben! A programot folytatni fogjuk! – mondja Nyolcas Olivér, az Alapítvány Egri Irodájának vezetője.

Az ellátottak közt van kisnyugdíjas, nagycsaládos és egyedül élő is, de mindannyian szociálisan hátrányos helyzetűek. Van akinek a munkanélküliség, a tartós betegség, a gyermekek iskolázási költségei, a gyógyszerkiadások, a gyűrűző adósság, egy válás és így családi krízis, vagy éppen a tüzelő megvásárlása jelent súlyos anyagi kihívást.

Karácsonyi csomagosztás Egerben

- Összejött a kellő számú önkéntes is, akik az ebédet és a tartós élelmiszereket fogják szeretettel kiosztani. Szinte minden korosztályból lesznek segítők, a gyermektől kezdve az idősebb korosztályig. Az idei Karácsonyi Szeretetlakomán a menü vegetáriánus székelykáposzta szójakockákkal, friss kenyérrel, süteménnyel. A novemberben, egy egri áruházban - a Magyar Élelmiszerbank akciójában - gyűjtött mintegy 1.200 kg tartós élelmiszer adomány is kiosztásra kerül. Ezt persze kiegészítjük további élelmiszerekkel. Mindez egy kis melegséget hoz az otthonokba, megkönnyíti a rászorulók ünnepi időszakát - mondta Olivér.

Az Alapítvány - mivel állami közfeladatot vállal át - normatív támogatást vehet igénybe, ez azonban az étel elkészítésének mindössze nagyjából 40 százalékát fedezi. A karácsonyi élelmiszer segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, amelyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1%-ból befolyt támogatások.

Háromezer honfitásunknak segítenek nap mint nap
Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! Ötezer forintból egy négy fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszer csomagjukat támogathatjuk. „Nagyon örülünk az olyan kiemelt adományozóknak, akik valamilyen fontos alapélelmiszerből sokat adományoznak. A pénzügyi felajánlások szintén nagy segítséget jelentenek, ezt üzemanyagra, szervezési és beszerzési költségekre tudjuk fordítani!” – emeli ki az Alapítvány képviselője.

Az idei ünnepi akciót Egerben, a Tűzoltó téri osztóponton tartják az egri Ételt az Életért (korábban már regisztrált vendégeinek), december 16-án, 11 órától. Az akció során 750 adag meleg étellel és csomaggal készülnek a krisnások a rászoruló családoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában