Négylábú társaink

2024.01.16. 06:55

Öröm a Heves vármegyei kutyabarátoknak is: újra megjelent A kutya újság

Nagy István agrárminiszter és a Bodonyban élő Korózs Gábor, a MEOESZ elnöke csütörtökön mutatták be az új lapszámot.

Szabó István

Korózs Gábor (balra) és Nagy István a lapbemutatón

Forrás: Nagy István/Facebook

Várva várt pillanat: januártól újra nyomtatásban jelenik meg A kutya című újság, adta hírül csütörtökön a közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

– A friss kiadványt Korózs Gáborral, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnökével közösen mutattuk be csütörtökön reggel az Agrárminisztériumban. Fontos, hogy minél többekkel megismertessük a felelős állattartást. Ne feledjük, hagyományainkhoz, magyarságunkhoz hozzátartoznak a jellegzetes magyar kutyafajták, melyek állományának stabilitását a génmegőrzési stratégián keresztül támogatjuk. Elkötelezettek vagyunk amellett is, hogy folyamatosan bővüljenek az állatok védelmét szolgáló intézkedések – fogalmazott Nagy István.

A Magyar Nemzet a bejelentéssel kapcsolatban azt írja, hogy a tárcavezető szerint örömhír minden kutyabarátnak, hogy az ember legjobb barátait hitelesen és szakszerűen bemutató, értékes tartalommal megjelenő újság ismét kézbe vehető. A lapot mindig megbízható, színvonalas ismeretterjesztő kiadványként tartották számon az érdeklődők, korábbi számait ma is keresik az antikváriumokban és az interneten – indokolta a nyomtatott változat támogatását.

A lap kitér arra, hogy Nagy István fontosnak nevezte a kutyák megbecsülését, és annak bemutatását, hogy ezek az állatok milyen fontosak az emberek számára, illetve mennyire értékesek a magyarság szempontjából.

A kutyák regények és rajzfilmek hősei, a nagy múltra visszatekintő pásztor- és vadászebfajták a hungarikumok gyűjteményébe is bekerültek, a komondor, a kuvasz, a mudi, a puli, a pumi, az erdélyi kopó, a magyar vizsla és a magyar agár mind hozzátartoznak a nemzeti hagyományokhoz – mondta a miniszter, hozzátéve: rájuk azért is fel kell hívni a figyelmet, mert több fajta egyedszáma kritikus szintre csökkent.

A kutya újság
Az újság januári száma
Forrás: Nagy István/Facebook

Az Agrárminisztérium a lap támogatásán túl a magyar kutyafajták genetikai hátterének feltérképezését ugyancsak segíti, állományaik fennmaradását génmegőrzési stratégiával támogatja – ismertette a tárcavezető. Fontosnak nevezte az állatvédelmet is, és jelezte: ennek érdekében alakult meg a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, jött létre az Állatvédelmi Kódex, az állatkínzásért pedig tavaly óta sokkal szigorúbb büntetés jár, mint korábban. Az elmúlt évek során a felelős állattartással, a megfelelő bánásmóddal szintén egyre többeket sikerült megismertetni. Kiemelte: a fiatalok megszólítása különösen fontos, ezért A kutya példányai hamarosan eljuthatnak az iskolákba is, elsőként az agrárszakképző intézményekbe.

A Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy Korózs Gábor jelezte: az újság a MEOESZ fennállásának 125. évében jelenik meg ismét nyomtatásban. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kiadvány maga is nagy múltra tekinthet vissza, hiszen az elmúlt több mint száz évben kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan megjelent, csupán az online kiadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért is döntöttek a nyomtatott változat újbóli kiadása mellett a lap készítői, akik sok új ötlettel és tervvel készültek a megjelenésre. Állandó helye lesz a kiadványban a XXI. század állatjóléti és állattartói követelményeinek, a magyar kutyafajtákkal pedig a Hungarikum rovat foglalkozik. A lapot a MEOESZ minden tagja ingyen kapja, az érdeklődők pedig mostantól ismét megvehetik az újságárusoknál.

 

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában