Templomfelújítás

2024.01.13. 20:30

A gyöngyöspatai Jessze-oltárt restaurálni elmondhatatlanul felemelő, vallja a szakember

A gyöngyöspatai templom felújításáról ezúttal dr. Papp Kinga Enikő műemléki restaurátor beszél a Templomfelújítók videósorozatban.

Szabó István

A Jessze-oltár a felújítás időszakában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Templomfelújítók című videósorozat újabb epizója révén ismerkedhetünk meg részletesebben a gyöngyöspatai Kisboldogasszony templom belső felújításának folyamatával. A Gyöngyöspata - A megújuló Kisboldogasszony templom oldala elnevezésű Facebook-oldalon megtekinthető kisfilmben ezúttal dr. Papp Kinga Enikő műemléki restaurátor arról beszél, hogy a Jézus családfáját ábrázoló gyöngyöspatai Jessze-fa oltárral dolgozni messze nem ugyanolyan érzés, mint bármelyik gyönyörű magyarországi oltárral.

– Szakmai értelemben nem akkora kihívás, de lelki értelemben, hogy az ember egyáltalán a közelébe kerülhet egy ilyen oltárnak, az elmondhatatlan. Amikor azt érzi az ember, hogy hozzányúlhatott egy ilyen oltárhoz, az nem ugyanolyan érzés, mint más esetekben. Pedig nagyon sok barokk és egyéb oltárt, műtárgyat, műemléki berendezést restauráltunk már. Ez azonban valóban egy olyan értékes műkincs, hogy az maga felemelő érzés, hogy itt lehet, megérintheti az ember – fogalmaz a videóban dr. Papp Kinga Enikő. 

A videóban a szakember beavat bennünket abba is, mennyire viselte meg egy nagy tűzvész a Jessze-oltárt, és azt is megtudjuk: vajon hová tűnt az elmúlt hetekben a Szent Mihály-oltár?


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában