Elismerések

2024.01.19. 17:25

Kitüntetések átadásával ünnepelték Gyöngyösön a magyar kultúra napját

Idén Erdélyi József és a Sound of Spirit Énekegyüttes vehette át a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést.

Szabó István

A magyar kultúra napi ünnepségen kitüntetéseket is átadtak Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pénteken Gyöngyösön hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából adták át az idei Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetéseket. Az önkormányzat képviselő-testülete a város kulturális, közművelődési, közgyűjteményi és művészeti életében elért kimagasló érdemek elismerésére adományozza évente legfeljebb két kitüntetett személynek vagy csoportnak. A díjjal emlékplakett, oklevél és pénzjutalom jár a kitüntetetteknek, s nevük díszes almanachba kerül. 

A Mátra Művelődési Központban tartott városi ünnepségen Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója ünnepi köszöntője után a Gyöngyös vizuális kulturális életében végzett kimagasló tevékenységéért Erdélyi József fotós, valamint a Gyöngyös kulturális életében, a zeneművészetben végzett kimagasló tevékenységéért a Sound of Spirit Énekegyüttes nevében Nagy Gábor karnagy vehették át a kitüntetést Hiesz György polgármestertől.

Erdélyi Józsefet az édesapja ismertette meg a fotózással. Kezdetben az emlékek gyártása volt a cél, a családi összejövetelek, események megörökítése, majd jött a természet- és a portréfotózás. Eleinte maga hívta elő a filmeket és a képeket is. Különféle pályázatokon vett részt, ahol többször nyert díjakat. A fotózás szerelemmé vált számára, végigkísérte az életét. Munkahelyén is felfigyeltek a képeire, s egyre többször bízták meg a céges rendezvények fotózása mellett a vállalat által gyártott különböző termékek információs, reklámjellegű fotóinak elkészítésével. Nyugdíjba vonulása után megnövekedett szabadideje kedvezett hobbija gyakorlásának. A Mátra közelsége adta a témát a természetfotózáshoz, s a már kibővült család rengeteg közös programja a családi albumot gyarapította. Feleségével szívesen vettek részt a városban rendezett különféle eseményeken, amelyeket meg is örökített. Így kezdődött a különböző, főleg a gyöngyösi közösségi rendezvények fotózása. Nyitott személyisége révén szinte minden közösségi eseményen részt vesz, megörökítve, dokumentálva annak történéseit, hangulatát. Mára a közösségi téren archivált képeinek száma eléri az ötvenezret, amiből mintegy harmincezer került nyilvánosságra. Erdélyi József semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem vár el tevékenységéért, egyszerűen szeret fotózni, szereti azt megosztani az emberekkel. Munkásságára felfigyelt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is, és elismerésük jeleként 2021-ben a fotós tagozat tagjai közé választották.

A Sound of Spirit Énekegyüttest 2013-ban alapította Nagy Gábor karnagy, előadóművész, zeneszerző. Az együttes hidat képez a középiskolai zenei életből kilépő fiatal felnőttek és a város nagykórusaiban éneklő korosztály zenei világa között. Ezzel a kulturális szempontból érzékeny és értékes fiatal korosztályt bekapcsolja a város zenei életébe. Próbatermüket saját erőből, közös munkával alakították ki. Már a működésük harmadik évétől a Magyar Művészeti Akadémia állandó támogatottjai. Az elmúlt 10 év alatt családdá formálódott a közösség, ahol az évek során mély barátságok és szerelmek is szövődtek. A csapat legfontosabb összetartó ereje a közös zenei érdeklődésen túl az asszertív, döntéseket közösen meghozó, egymást támogató légkör. Szakmai rátermettségüket mutatja, hogy felléptek többek között az Omega Oratórium előadásain, a budapesti Hősök terén, a Pesti Vigadóban, a budapesti Trip Hajó színpadán és külföldi színpadokon is. A környék egyik legelfoglaltabb kórusaként számos felkérésük van országszerte. Gyöngyösön minden évben önálló jótékonysági karácsonyi koncertet adnak a ferences templomban, a zeneiskolában, részt vesznek a Mátra Művelődési Központ, a városi könyvtár, a Mátra Honvéd Kaszinó különböző rendezvényein, a városnapokon, de szívesen énekelnek az idősek otthona, vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkérésére is.

A kitüntetettek meghatódva köszönték meg az elismerést.

– Nem számítottam ilyen elismerésre, nem is ezért végzem ezt a tevékenységet. Ezzel együtt köszönöm a képviselő-testületnek, hogy érdemesnek tartottak a díjra. Köszönöm a közösségi oldalam olvasóinak is azt a sok elismerő, biztató mondatot, amit a bejegyzéseimhez írtak. Sokszor ezek segítettek át egy-egy holtponton. Főleg, amikor éjszakákba nyúlóan dolgoztam a képeken, a kísérő szövegeken, hiszen elvem, hogy egy tudósítás megjelenése időben a lehető legközelebb legyen az esemény megtörténtéhez. Köszönöm a családom sok türelmét, erkölcsi és anyagi támogatását a hobbim gyakorlásával kapcsolatban – fogalmazott Erdélyi József.

– Bár a díjat egyedül vettem át, a mai elismerés mégis igazából egy óriási csapatmunkának köszönhető. A kórus minden tagjának nagyon köszönöm, hogy az általam diktált, feszített tempót, és a különleges próbastílust jól és ügyesen elfogadták. Így remekül megy a közös munka. Az énekegyüttes eddig eltelt 10 éve nagyon jó volt arra, hogy megmutattuk: igenis menő dolog kórusban énekelni a fiatalok számára is. Ezzel próbáljuk őket bekapcsolni a kulturális életbe – emelte ki Nagy Gábor.

Az ünnepség végén Gyöngyös önkormányzata koccintásra várta a kitüntetetteket, családtagjaikat, valamint a meghívott vendégeket, pohárköszöntőt Hiesz György mondott. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában