Járvány

2024.01.25. 12:40

Egerben csökkent a koronavírus jelenléte a szennyvízben

Január elején még magas szinten volt jelen a koronavírus a szennyvízben, mostanra mérsékelt szintre csökkent.

Tóth Balázs

2024. harmadik hetében a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja csökkenést mutat, bár a csökkenés mértéke az előző héten tapasztalt változáshoz képest kisebb mértékű, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, a vizsgált települések többségét tendencia szempontjából stagnálás jellemzi; csökkenés mérhető Egerben, Győrben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben. Emelkedő tendencia sehol sem jellemző.

Egerben egész ősszel emelkedett volt a szennyvíz koronavírus-tartalma, decemberben és január első hetében aztán magas szintre ugrott. Az idei év második hetében emelkedett szintet, a harmadikon már csak mérsékelt volt az örökítőanyag jelenléte.

Az NNK az Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációját is méri, ami országos átlagban stagnáló tendenciát mutat, csak hat településen haladta meg a kimutatási határt. Tavaly ebben az időszakban már jelentősen terjedt az influenza és a 15. hétig haladta meg a mostani mértéket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában