Korona Gombaipari Egyesülés

2024.01.28. 12:41

Vendégmunkások szedik a kerecsendi gombát, nincs hazai munkáskéz

Ártanak vagy használnak nekünk a Fülöp-szigeteken toborzott vendégmunkások? - ennek járt utána riportjában a Demokrata. Kerecsenden, a gombaüzemben is felmérték a helyzetet.

Heol.hu

Kerecsenden, a Korona Gombaipari Egyesülésnél elkél a munkáskéz

Forrás: Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

- Hazudik az ellenzék, amikor azzal riogat, hogy a vendégmunkások elveszik a magyarok munkáját és bérét. Hevesben jártunk, ahol az elszórt kistelepülések relatíve magas munkanélkülisége ellenére számos üzem csak külföldről tudja biztosítani a működéséhez szükséges alkalmazottakat. Kerecsend környékén fizikai munkára vagy nyolcórás kötöttséggel járó hivatali állásra tízezer kilométerről kell filippinó munkavállalókat toborozni, hogy megvédhessék a már dolgozó magyarok munkáját - írja Hevesben készült riportjában a Demokrata.

- Nem nehéz és nem bonyolult, de a gomba állandó jelenlétet kíván. A napi 25-30 tonna időben leszüretelt termés szinte szülői gondoskodást és felelősséget igényel, különben oda a frissesség meg a pontosság, vele együtt pedig a még itt dolgozó magyarok és családjaik kenyere és az ország több száz milliós adó-, valamint többmilliárdos exportbevétele. Ezért Rácz Józsefnek, a nagy múltú vállalkozás vezetőjének, a Heves Vármegyei Agrárkamara alelnökének, amint fogalmaz, kutya kötelessége azonnal reagálni az utóbbi évek szokatlan kihívásaira - írja riporter, Franka Tibor. 

– Miután hivatalosan is igazolttá válik, hogy nincs magyar munkaerő, aki Demjénben gombát szedjen, csak akkor lehet vendégmunkások után nézni, ami a szigorú jogszabályok betartásával akár több hónapos adminisztrációs eljárást és szakajtónyi pluszpénzt követel a munkáltatótól a repülőjegytől a lakhatáson át az étkeztetésig. Ennyiből is világosan látszik, a magyarok munkáját senki sem veheti el, hiszen mi volnánk a legboldogabbak, ha lenne jelentkező – összegzi Kovács Anita, aki az elmúlt fél esztendő alatt 68 vendégmunkás ügyeit és érkezését hozta tető alá - így fogalmaz a Demokrata.

Korábban portálunk is megírta: a Korona Gombaipari Egyesülés helyi üzemébe néhány éve a környékbeli településekről próbáltak munkavállalókat toborozni. Őket munkásbuszokkal szállították az üzembe, ám sokszor előfordult, hogy  a szükséges dolgozók csupán töredéke érkezett a napi feladatra.

– Én sem gondoltam volna, amikor belekezdtem, hogy mára vietnámiak, mianmariak, ukránok meg filippínók jelennek meg Eger vára alatt, hiszen nem nekik akartam megélhetést biztosítani, hanem a sajátjaimnak – jegyzi meg a vállalkozó, Rácz József a Demokrata írásában.

Hevesben más üzemek is alkalmaznak messzi tájakról, akár a Fülöp-szigetekről alkalmazott munkásokat. Így történt a gyöngyösi B. Braunnál is.  

A jelenség számos vitát szült, a munkaadók azonban rendszerint arra hivatkoznak, nem találnak hazai jelentkezőket a meghirdetett munkára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában