Tehetséggondozás

2024.02.03. 16:39

Megelevenednek az Egri csillagok az Eventusban + fotók

Már 20. alkalommal rendezték meg az Egri Csillagok Országos Rajz- és Tehetséggondozó Versenyt az Eventus szakgimnáziumban. A versenyművekből nyílt tárlatot Gárdonyi Géza dédunokája nyitotta meg.

Szabadi Martina Laura

Az Eötvös József Általános Iskolábók került került ki a legtöbb nevező

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Húsz év nagy idő, s különösen nagy szó, hogy sikeres két évtizedről beszélhetünk – mondta Sajtos Attila, az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium igazgatója szombaton a XX. Egri Csillagok Országos Rajz- és Tehetséggondozó Verseny tárlatának megnyitóján az intézményben. A versenyt a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

–  Siker volt, mert voltak jó partnerek, pedagógusok az egész országból. Szerettük volna fenntartani Gárdonyi Géza és regénye emlékét, s közben elérni, hogy a tehetségek a felszínre kerüljenek. De meg kell újulni 20 év után, éppen ezért indítjuk el a Kiscsillag programot, amely szintén a tehetségkutatás, kreatív fejlesztés területére fókuszál. Szeretnénk minél több iskolába eljutni, bemutatókat tartani, új technikákat bevonni. Az egri vár napjára például a Kárpát-medence erődítményei, kastélyai ihlethetik majd meg a versenyzőket. Az Országos Akvarell Triennáléhoz kapcsolódva ifjúsági tárlatot szervezünk áprilisban, 249 pályamű már be is érkezett – fogalmazott. Kiemelte, hogy az Egri Művészeti Élménytár már 4 éve működik és júniusban az ifjúsági tárlat résztvevőit is szeretnék majd bevonni az élménytárba. 

A Gárdonyi-regény ihlette verseny vándorserlege idén is a dorogi Eötvös József Általános Iskolához került, innen került ki ugyanis a legtöbb nevező.

A különdíjat Farkas Attila alpolgármester adta át a jászárokszállási Lente Evelinnek, illetve a harmadik helyezést is Román Anna Máriának, aki Tarról érkezett. A második helyezettnek Gárdonyi Géza dédunokája, Keller Péter adta át a díjat: Sándor Liza Ózdról érkezett. Az első helyezett Sajtos Attilától vehette át a díjat, ő a dorogi Takács Bernadett volt. 

Keller Péter nyitotta meg a kiállítást, elmondta a sokfajta értelmezést, mely a tárlaton látható a regény üzeneteinek újragondolása adja.

– Tulajdonképpen magunkat olvassuk a műben, vallotta Gárdonyi Géza. Most az látjuk, az alkotók hogyan rezonáltak a regényben levő üzenetekkel – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában