Ezt nézd!

2024.02.05. 11:01

Heves és környékének kincseit mutatják be + videó

Művészek, csodás épületek és gazdag állatvilág jellemző Heves vármegyére. Mindezeket mutatják be a Médiaklikk oldalán megtekinthető videóban.

Fekete-Vadászi Erika

Az Itthon vagy! című turisztikai minisorozattal úgy szeretnék bemutatni Magyarországot, ahogy még nem vagy csak ritkán láthatták az emberek. Ezúttal Heves és környéke kincseit mutatják be a Médiaklikk oldalán.

A parlagi sas harminc éve szinte csak vendég volt e tájon, de mára megvetette itt a szárnyát. Borbáth Péter – aki természetvédelmi őr a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál – az MTVA videójában elmondja, a parlagi sas egyértelmű nyertese az elmúlt évtizedeknek. Jelenleg 30-34 pár parlagi sas van csak a Hevesi-síkon. 

A Heves-Alatkai horgásztavak partján található Pintér tanyát és a Kasper Lovastanyát is bemutatják. Található ott egy, az 1800-as évek végén épült istálló, s az is kiderül a felvételből, hogy díjugrató lovakat tenyésztenek. 

Vármegyénk ékességeként emlegetik Hevest, ahol mézédes a dinnye, és aki megnézi a felvételt, azt is megtudhatja, ki volt Marci, akiről a mondás szól: „Él, mint Marci Hevesen”. 

Alkotókból sincs hiány ezen a környéken. Lassú Imre fazekas, Nyitrai Imre asztalos és fafaragó is bemutatkoznak a videóban. Látható továbbá az ország egyetlen és még működő népművészeti és háziipari szövetkezete, melynek célja a dél-palóc kézműves hagyományok megtartása, átmentése. 

A Heves és környékének kincseit bemutató teljes adás a médiaklikk.hu oldalon megtekinthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában