A méz, ugye..

2024.02.02. 07:30

Kiderült, hány medve és farkas él a Bükkben + videó

Gombkötő Péter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai referense beszélt a ragadozókról, azt is elmondta, milyen konfliktusba keveredett egy medve.

Heol.hu

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai referense tartott előadást a hétvégén a Miskolci Állatkertben, hívta fel a figyelmet az igazgatóság. A szakembert meginterjúvolta az M1 híradója is. Elmondta, csak néhány hiúz él a Bükkben, és barnamedve is csak néhány él a környéken, húsztól kevesebb.

A farkasok egyedszáma két tucat alatt van, a vadmacska viszont elterjedtebb, de kóborló házimacskák a betegségek és a hibridizáció miatt veszélyt jelentenek az állományra. Arról is beszámolt, hogy embernek medvével mindössze egy konfliktusa volt az elmúlt években a környéken: egyszer összekarcolta egy példány egy kaptár oldalát. Mint mondta, a farkasokra jellemző, hogy funkciójuknak megfelelően ragadozóként viselkednek,  például haszonállatokat ehetnek meg, így ez a faj konfliktusosabb az emberek szemében.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában