Első kézből

2024.02.28. 14:02

Kis Róbert elárulta, hogyan fogta az Európa-rekord méretű lapátorrú tokot

Akkora lapátorrú tokot tereltek partra a Maconkai-víztározón, amivel megdöntötték a faj szerinti abszolút tórekordot, ami egyben új Európa-rekordnak is számít - közölte portálunk is még január 13-án a pecaverzum.hu weboldalon felfedezett híradás alapján.

Sike Sándor

Hatalmas lapátorrú tok akadt horogra

Forrás: Pecaverzum.hu

Megdőlt a lapátorrú tok faj szerinti abszolút tórekordja a Maconkai-víztározón, s ez egyben új Európa-rekordnak is számít - közölte portálunk is még január 13-án.

Már akkor megírtuk, hogy a csúcsdöntés különlegessége, hogy egy egri lány rekordját döntötték meg ebben a halfajtában. Lubai Nikolett ugyanis az előző évben június 24-én egy 34,45 kilogrammos, 130 centiméter hosszú és 86 centiméter kerületű lapátorrú tokot fogott ki, ami akkortól volt a csúcstartó Európában.

Azt is közöltük anno, hogy a rekord továbbra is vármegyénkhez köthető, hiszen aki megdöntötte az egri hölgy csúcsát, Andornaktályán lakik, és Kis Róbertnek hívják. A horgász 12 fajból 89 rekordhallal büszkélkedhet.  Mind közül a mostani emelkedik ki igazán a sorból, hiszen a kontinens legnagyobb faj szerinti példányáról van szó – olvasható a pecaverzum.hu portálon.

A heol megkereste az andornaktályai pecást, aki az idei esztendő első horgászataként jelölte meg azt a napot, amikor a csúcsot eredményező hal a horgára akadt.

– Az év elején, január 3-án, az idei első horgászatomon vettem részt kedves barátommal, Csikány Ferenccel a maconkai víztározón. A sokak által kedvelt horgásztavon már nekem is számtalan nagy hal akadt a horgomra, de az új év hatalmas meglepetést tartogatott számomra.  Elsőként egy itáliai tok akadt a horgomra, melynek súlya 10,30 kilogramm volt. Ezek után került a bot végére a nap meglepetés példánya, ami nem volt más, mint egy lapátorrú tokhal. A hal félórás fárasztás után került a pontybölcsőbe és a szakszerű mérés után derült ki a súlya, ami 34, 54 kilogramm volt – mondta Kis Róbert.

Az andornaktályai horgász hozzátette, hogy ehhez a tekintélyes súlyhoz 132 cm-es hosszúság és 88 centiméteres haskerület tartozott. A különleges fogás örömét még felejthetetlenebbé tette számára, amikor kiderült, Európa rekord méretű halat sikerült kifognia.

– Jelenleg Európa rekord csúcstartó vagyok ezzel a fogással. A halat a mérés után visszaengedtük, hogy tovább élvezhesse a tó örömeit és remélem, hogy a későbbiekben is meglátogatja  még a horgászbotom végét, minden bizonnyal nagyobbra nőve. Azóta már jó párszor kilátogattam a tóra, amely sosem hagy hal nélkül – tette hozzá a rekorder pecás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában