Támogatások, pályázatok, követelmény

2024.03.21. 19:50

Azért dolgozunk, hogy a lehető legtöbb támogatáshoz jussanak a gazdák, mondja Vágner Ákos

Hatalmas adminisztrációs teher alatt vannak a gazdák, tavaly hatszor annyi ellenőrzés volt mint előtte. Ahhoz pedig, hogy a támogatási rendszereknek megfeleljenek, nem is mindig elég a tudásuk vagy az energiájuk. Ebben a környezetben még a tapasztaltabbak is szaktanácsadóra bízzák magukat.

Heol.hu

Thummererné Nagy Elza, Vágner Ákos és Farkas László

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az agrárvállalkozások, családi gazdaságok működéséhez nélkülözhetetlenek az Európai Unió és a magyar kormány támogatásai és pályázati forrásai. A uniós Közös Agrárpolitika szabályai azonban gyakran változnak és a különféle adminisztrációs feladatok is komoly kihívást jelentenek sok esetben, az egri Alfa Agrárszaktanácsadó Iroda ezekről tartott előadást kedden, az egri és környékbeli gazdáknak. Bár a tavalyi évben az induláshoz képest számos egyszerűsítés történt, amely javította a szabályok alkalmazhatóságát, ugyanakkor az adminisztrációs terhek, az ellenőrzések növekvő száma sokszor még a felkészült gazdákat is komoly kihívás elé állítja. Nem véletlen, hogy egyre többen keresnek szaktanácsadót, aki felkészült és átlátja a folyamatokat. 

Vágner Ákos az előző év tapasztalatait osztotta meg és az idei kihívásokról is beszélt
Vágner Ákos az előző év tapasztalatait osztotta meg és az idei kihívásokról is beszélt
Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Vágner Ákos, az Alfa tanácsadóiroda ügyvezetője – a Fidesz egri polgármesterjelöltje – hangsúlyozta, a benyújtott kifizetési kérelmek ellenőrzési darabszáma megsokszorozódott tavaly, ez pedig nekik és a gazdáknak is többlet feladatokat jelentett.

– Ráadásul 2023-ban új fogalmakat és támogatási jogcímeket vezetett be az Agrárminisztérium az eddigiek mellé, valamint a most áprilisban induló, új támogatási időszakra is változott több szabályzat is. Mindez tovább bonyolítja a helyzetet, de a szaktanácsadó cég legfontosabb feladata, hogy az újonnan bevezetett és a meglévő támogatásokat összehangolja minden gazdálkodóknál, hogy a lehető legtöbb támogatáshoz juthassanak – tette hozzá.

A gazdálkodók közül többen is elmondták, segítség nélkül az érthető okokból egyre komolyabban ellenőrzött rendszerben nehéz lenne zökkenőmentesen boldogulni. Dula Áron kiemelte, Vágner Ákossal régi a munkakapcsolat, személyesen is régóta ismerik egymást.

– Nekünk az agrár-környezetgazdálkodási és gépprogramokban is mindig segítenek. Olyan csapatot sikerült Ákosnak összeraknia, akikre mindig lehet számítani. Mindig a megoldásra törekednek. Ákos nagy munkabírású, pozitív gondolkodású ember, így mindig minden új problémára sikerült eddig megoldást találni, jó velük dolgozni – mondta.

Dula Áron, Dula Bence fia is Vágner Ákostól kér tanácsot
Dula Áron, Dula Bence fia is Vágner Ákostól kér tanácsot
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Thummererné Nagy Elza szőlész kiemelte, a komoly jogi változásokat gazdaként nem látták volna át egykönnyen a tanácsadó iroda nélkül.

– Nagyon felkészültek, az utóbbi időben az egységes kérelem beadások körül rengeteg tisztázatlan kérdés volt. A jogszabályi háttér később érkezett, mint kellett volna, de így is mindenre azonnal megtalálták a választ. Vágner Ákos nagyon segítőkész és határozott ember. Lefekteti a szabályokat, ösztönzi a gazdákat, hogy ne az utolsó pillanatra hagyják a megoldandó kérdéseket – mondta.

Dr. Nagy Imre gazdálkodó is évek óta együtt dolgozik Vágner Ákossal.

– Elég bonyolult már a mezőgazdasági támogatási rendszer, rengeteg papírmunkával jár. Különös helyzetek is előfordulhatnak az ellenőrzések során. Mióta az MVH beolvadt a kormányhivatalba és a kincstárba, s átvette az ellenőrző szerepét, meglehetősen bonyolult rendszert dolgoztak is, így nekem is szükségem lett szaktanácsadóra. Nekik szerteágazóbb a tudásuk, a kapcsolatrendszerük, ez elengedhetetlen például ahhoz, hogy megfeleljünk a speciális ellenőrzéseknek. Egy gazda alapszinten elboldogul, de a hatékony működéshez szerintem feltétlenül kell egy szaktanácsadó. Hiába látom át nagyrészt a rendszert, egyedül nem tudnék mindent megoldani határidőre. Ákos jó csapatot tart össze, gyakran fordulok hozzájuk véleményért – mondta Nagy Imre.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is Vágner Ákosékkal dolgozik, úgy látja, hiánypótló volt az a tudás, amit ők kínálnak a térségben.

– Nagy szükség volt erre, hiszen az egyre változó körülmények a gazdákat olyan szellemi innovációra kényszerítenék, ami nem biztos, hogy könnyen megy a gazdálkodás napi dolgai mellett. A követelmények egyre szigorodnak, de a tanácsadó cég mindenre megtalálta a megoldást. Nem könnyű a gazdáknak, sokan nem is kockáztatnak és szaktanácsadóval dolgoznak, hiszen a hatóság keményen szankcionál minden szabálytalanságot. Itt tényleg kell a szaktudás, ami Ákosnál naprakész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában