Fagyveszély

2024.03.05. 11:25

Öt ötlet, hogy mentsd a virágzó gyümölcsfát a koratavaszi fagyoktól

A kertbarátok Hevesben is napok óta kémlelik az időjárásjelentést. Jó okunk van rá. Korán virágba borult néhány fagyérzékeny gyümölcsfa. A héten csütörtökre és péntekre prognosztizáltak lehetséges, hajnali fagyot. Megnéztük, mit tehetünk a koratavaszi fagy esetén.

Barta Katalin

Korán beköszöntött a tavasz Hevesben is. Februárban az átlagosnál jóval magasabb volt a napi átlaghőmérséklet az előző évekhez képest. Ennek következménye, hogy gyorsan megindult a vegetáció, s a kertekben sok helyen már most virágba borultak a gyümölcsfák. Az előző években is rengeteg termés veszett oda a koratavaszi fagyok miatt. Épp ezért megnéztük, mit hetünk a fagykárok ellen.  A 0 és 2 Celsius-fok közötti hőmérséklet nem okoz akkora pusztítást, ám ha ennél is hidegebb van, van okunk félni. A naptárba pillantva és több időjárási előrejelzést is összevetve arra jutottunk, hogy a héten csütörtökön és pénteken hajnalban számíthatunk komolyabb fagyokra. 

LOFI5511
Jobb időben megelőzni a károkat! Óvjunk növényeinket a koratavaszi fagyoktól
Jobb időben megelőzni a károkat! Óvjunk növényeinket a koratavaszi fagyoktól
Forrás: Löffler Péter/Dunántúli Napló

Bevált tippeket az agrarszektor.hu oldalon találtunk. Mutatjuk.

  • Öntözd meg a talajt!

Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de a talaj nedvesen tartása segíthet megvédeni a növényeket a hidegtől. A nedves talajnak szigetelő hatása van, ami aztán éjszaka hőt sugároz felfelé. Ha az öntözés mellett döntünk, akkor mindenképpen délben tegyük, amikor már valamelyest melegebb az idő.

  • Takarjuk körbe a fákat!

Nemcsak a kisebb növényekről, hanem a fákról is gondoskodnunk kell annak érdekében, hogy elkerülhessük a károkat. Az 1 és 4 év közötti fiatal fák sokkal érzékenyebbek a fagyra, ami akár teljesen el is pusztíthatja őket. A tavasszal fagynak kitett gyümölcsfák rügyei és virágai is károsodhatnak, így jelentősen kevesebb termést eredményezhetnek, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy egyáltalán nem lesz termés. A citrusfák különösen érzékenyek, ha fagypont alá csökken a hőmérséklet, így mindenképpen védeni kell őket. A védelem érdekében tekerjük körbe a fák törzseit takarókkal, törülközőkkel, kartonokkal vagy rongyokkal. Kezdjük a tekerést a törzs aljától, figyeljünk arra, hogy a rétegek fedjék egymást. Mindezt addig ismételjük, amíg el nem érünk a legalacsonyabb ágakig. A körbetekert anyagot rögzíthetjük zsineggel vagy lényegében bármivel, ami állja az időjárás körülményeit. Ha a hőmérséklet hosszabb ideig fagypont körül alakul, akkor egy műanyag fóliát is körbetekerhetünk az anyagokon.

  • Peremetezd meg kevés vízzel a koronát!

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója a fagyvédelmi öntözésre hívta fel a figyelmet: „ a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról.  Azonban, ha túl hosszú ideig kell használni a mikroszóró fejeket, túl sok jég képződhet, amelytől az ágak letörhetnek, de ez még mindig a kisebbik kár, hiszen meg tudtuk védeni a termést” – tette hozzá.

  • Füstöld meg a fát! 

Az egyik legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, amelynek lényege  egy nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A folyamat során képződő füst megakadályozza a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.

  • Égessünk paraffingyertyát!

A fagyvédelem másik módja, amikor fémkannákban kapható paraffint égetünk. A folyamat során felszabaduló hő az, amivel emelhetjük a gyümölcsös hőmérsékletét. A módszer csak akkor működik, ha szinte teljes szélcsend van, mivel a légmozgás levinné a területről a termelt hőt. A módszer jó  akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Hátránya viszont, hogy a legdrágább módszer.

A többi növényt is takargassuk be koratavaszi fagyok esetén

A nagyobb növénycsoportok védelme érdekében takarjuk le őket takarókkal, lepedőkkel vagy törölközőkkel - ezek is pulcsiként szolgálhatnak nekik. Mielőtt leterítenénk bármelyiket, tegyünk karókat a virágok közé, hogy amikor betakarjuk őket, akkor sátorszerű szerkezetet hozzunk létre. Arra figyeljünk, hogy ne tekerjük körbe velük a növényeket! Az extra fagyállóság érdekében hozzáadhatunk egy műanyag réteget is, például egy ponyva vagy egy régi zuhanyfüggöny tökéletes lehet. A műanyag viszont ne érintkezzen a növények egyetlen részével sem, mert kárt tehet bennük. A sarkokhoz tegyünk köveket vagy tégladarabokat, hogy ne fújhassa le a takarót a szél. Közvetlenül sötétedés előtt takarjuk le őket, másnap reggel pedig távolítsuk el. Ha folyamatos veszélyt jelent a kerteknek a fagy, akkor célszerű beszereznie egy újrafelhasználható, speciálisan erre a célra gyártott takarófóliát.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában