Veszély

2024.03.30. 06:55

Kullancsveszély: Tavaly egy ember került kórházba Lyme-kór miatt Hevesben

Az állatok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. A kullancsveszély nő a jó idő beköszöntével.

Molnár Helga

A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon – közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel. A tavaszias időjárás kihat a kullancsok gazdaállataira, így magukra a vérszívókra is, emiatt idén az őshonos és a behurcolt fajok egyaránt korábban jelenhetnek meg Magyarországon – olvasható a közleményben.

A kullancsok rengeteg betegséget terjeszthetnek
A kullancsok rengeteg betegséget terjeszthetnek (Illusztráció)
Forrás: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Megkérdeztük a Heves vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztályát a témában.

– A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. A fertőzést hordozó állatokból történő vérszívás során veszik fel a kórokozót, majd újabb vérszívás közben juttathatják emberbe. A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt, így gyakran észre sem vesszük. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe – kezdték a vármegyei szakemberek a beszámolójukat. Mint írták, a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kór.

A kullancs-encephalitisnél a vírusfertőzött kullancsok által megcsípett emberek egyharmadánál 5 - 14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban második szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 4. héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások. A vállizomzat sorvadása és az agyi működés károsodása maradhatnak vissza. Fontos tudni, hogy vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Az egészségügyi szolgáltatók tavaly nem jelentettek kullancs-encephalitis esetet a vármegyéből. (2022-ben 2 beteget regisztráltunk, kórházi kezelésnek köszönhetően mindketten meggyógyultak.)

A Lyme-kórt egy baktérium okozza. 2 nap és 4 hónap között jelentkeznek a friss fertőzésre utaló bőrtünetek: kokárdaszerű, vándorló bőrpír formájában. Ritkábban a fülcimpán és az ízületek felszínén vastag gyulladt folt alakul ki. Ideggyulladás: fejfájás, hallászavar, arcidegbénulás, agyhártyagyulladás a csípés után 1-3 hónappal léphet fel. Késői, kóros immunreakció következményei a változatos, hullámzó ízületi gyulladásos elváltozások. A diagnózis felállítása orvosi feladat, legtöbb esetben antibiotikummal gyógyítható betegség.

26 esetben okozott Lyme-kórt a kullancs csípése Hevesben

Heves vármegyében 2023-ban 26 Lyme-kóros megbetegedés közül egy beteg esetében volt szükség kórházi ápolásra. (2022-ben a 33 beteg mindegyike kórházi ellátás nélkül gyógyult.) A védekezés legfontosabb alternatívája a megelőzés. Kiemelkedő jelentőségű a ruházatra, bőrre juttatható kullancsriasztó szerek használata, az úgynevezett kullancsvizit, illetve a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása. Kullancsencephalitis ellen rendelkezésre áll védőoltás, amelyről a háziorvosnál lehet érdeklődni.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk állandó tanácsadója erre már többször felhívta a figyelmet.

– Kétfajta vakcina létezik, mindkettő használható, melyeknek van junior és felnőttváltozata. Az alap immunizálás három védőoltásból áll, mely a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya és agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen viszont nem. A folyamatos védelem biztosítása érdekében fiatalabb korban ötévente, 55-60 év felett pedig háromévente meg kell ismételni az oltást, az immunrendszer természetes öregedése miatt, hogy az megfelelő szinten maradjon – fejtette ki a doktor.

Az Ökológiai Kutatóközpont 2021-ben indította el Kullancsfigyelő programját, amelynek célja a klímaváltozás hatására Magyarországon is megjelenő nem őshonos – különösen a Hyalomma – kullancsfajok vizsgálata. Ezek a fajok számos patogén terjesztésére képesek, ezek közül a leghírhedtebb az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa.  A kutatók továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záró tégelyben, és jelezzék a kutatóknak. Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a Kullancsfigyelő honlapján (www.kullancsfigyelo.hu) érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában