Kullancsok

2023.04.20. 11:25

Tavaly 33 Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak Hevesben

Az enyhe tél miatt a kullancsok áttelelhettek, így idén nagy számban jelenhetnek meg a szakértők szerint.

M. H.

A kullancsok főként az erdőkben és bokros, sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő, de parkokban, kertekben, magas fűvel benőtt területeken is találkozhatunk velük. Emberre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, ezért érdemes ellenük védekezni figyelmeztet a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, amelyek néhány nap múlva megszűnnek. Minden ötödik betegnél egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is következik a csípés utáni harmadik-negyedik héten.

Az egészségügyi szolgáltatók tavaly két ilyen esetet jelentettek a vármegyéből, a betegek kórházi kezelés után gyógyultan távoztak otthonukba. Fontos tudni, hogy vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető.

Szintén kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amelyet egy baktérium okoz. Jellegzetes tünete a kokárdaszerű, vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Később felléphetnek idegrendszeri tünetek, kezeletlen Lyme-kór esetén mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények is, ám megfelelő antibiotikummal gyógyítható. 

Heves vármegyében 2022-ben 33 Lyme-kóros megbetegedést regisztrált a kormányhivatal, de mint írták, kórházi ápolásra egyik érintettnek sem volt szüksége.

A kullancsok a pókszabásúak közé tartozó, gerinceseken élősködő ízeltlábúak. A vért adó gazdát az általa kilélegzett szén-dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger révén érzékelik. A gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruházatára pillanatszerűen, a lábakon lévő karmok segítségével kapaszkodnak fel, a közvélekedéssel ellentétben nem ugranak.

A csípését gyakran észre sem vesszük, mivel előtte érzésteleníti a bőrt. Nyálmirigyéből megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe, ezért kiemelten fontos, hogy mielőbb távolítsuk el.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában