Innováció és együttműködés

2024.03.17. 06:50

Verpelét költségvetése is mutatja, a fejlődés a legfontosabb

Farkas Sándor polgármester szerint stabil pénzügyi alappal rendelkezik a város az idei évet tekintve. Az elfogadott költségvetés biztosítja az önkormányzat és intézményei működtetéséhez szükséges forrásokat, valamint jelentős felhalmozási eszközöket is tartalmaz, ez gyakorlatban az idei évben megvalósuló fejlesztésekhez biztosít fedezetet.

Hornyák Réka

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere tájékoztatta portálunkat, hogy elkészült a város 2024. évi költségvetése, melyet a képviselő-testület elfogadott. A költségvetés összeállítása alapvetően egy hosszú és bonyolult folyamat. Elmondta, hogy náluk ez annyiból könnyebb, hogy az intézményvezetőik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek nemcsak szakmai, hanem pénzügyi szempontból is. 

Idén 1634 millió forintos összeggel számolnak, mely két fő részre bontható, a működtetésre és a fejlesztésekre. 

– Azon túl, hogy az önkormányzatot és intézményeit megfelelő színvonalon működtetjük, ahogyan tavaly, idén is jut pénz a településen működő civil szervezetek támogatására mintegy négymillió forint összegben. Továbbá tartalmaz pénzt az iskoláskorú gyerekek, diákok iskoláztatási támogatására, a felsőfokú tanintézménybe járóknak pedig a Bursa Hungarica pályázaton való részvételre – mondta el a polgármester. 

Hozzátette, hogy ezek mellett elkülönítettek még egy alapot, a szociális feladatok ellátására szánt települési támogatásra, amiből krízis helyzetben tudnak segíteni a lakosoknak. Erre mindenképpen érdemes felkészülni, hiszen a tavalyi évben is rengeteg viharkár volt Verpeléten, valamint a közelmúltban pedig leégett egy ház. 

Verpelét költségvetése a fejlesztésekre fókuszál

A költségvetés két nagy részére, az önkormányzati intézmények működtetésére 952 millió forintot, a fejlesztésekre pedig 682 millió forintot különítettek el. 

– A TOP Plusz pályázatból csapadékvíz elvezetés főágai teljes rekonstrukciójának munkafolyamatait is elkezdjük idén. A 600 millió forintos pályázat közbeszerzési eljárása az elkövetkezendő hetekben fog elindulni. Ez a pályázat ugyanis nemzeti értékhatár feletti beruházás, emiatt ez nyílt közbeszerzési eljárásban valósul meg, így az ország bármely pontjáról, bárki részt vehet benne, aki az ajánlattételi felhívásban leírtaknak megfelel. Ez viszont jelentősen megnövelheti számunkra az eljárás idejét és így a befejezési határidőt is – részletezte a beruházási folyamatokat Farkas Sándor. 

Már korábban is írtunk egy, még tavaly elnyert pályázatról, a Magyar Falu Program út, híd, járda építés vagy felújítás jogcímre benyújtott pályázatról, ami idén befejeződik. A felújítási munkák a Dankó Pista út legrosszabb, 180 méter hosszú szakaszát és a Nyár út teljes szakaszát érintik. A kivitelezés előmunkálatai már tavaly ősszel elkezdődtek a tereprendezéssel, de a rossz idő miatt az aszfaltozást elhalasztották idei év tavaszára, amikor az időjárás azt lehetővé teszi. 

Verpeléten idén is éltek a Magyar Falu Program pályázatok nyújtotta lehetőséggel és megpályázták a maximum 50 millió forintos, önkormányzati feladat ellátást szolgáló ingatlanok felújítását támogató pályázatot. A tVerpeléti Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat Társulásnak helyet adó önkormányzati épületének teljes külső és belső felújítására nyújtották be a pályázatot, melynek elbírálására várnak. 

A város a közelmúltban is több fejlesztésen ment keresztül. Mint már korábban megírtuk, elindították a verpeléti vasútállomás kőrakodóját is. Az első vasúton történő kőszállítás március 3-án, vasárnap indult el. Ettől a beruházástól azt remélik a verpelétiek és a Tarna-mentén élő települések lakói, hogy a kamionos kőszállítás mennyisége jelentősen csökken és egyre inkább átkerül a vasútra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában