Podcast összefoglaló

2023.12.11. 13:55

Rohamosan fejlődött idén Verpelét, véli a polgármester

Farkas Sándor, Verpelét város polgármestere beszélt az idei év célkitűzéseiről, fejlesztéseiről, s arról is, hogyan haladnak a folyamatban lévő beruházások.

Hornyák Réka

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az idei év az eddig elnyert Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak kivitelezéséről, illetve befejezéséről szólt, mivel ezeket 2023. december 31-ig kell teljesíteni. Tavaly már befejeződött a vásártér felújítása, a művelődési ház energetikai felújítása, a bölcsőde építési illetve modernizációja. A település fő beruházása pedig idén ért véget, ami a főtér rekonstrukciója volt. A város központ új elrendezést kapott, megújult a forgalmi rend és modernebb eszközök is felszerelésre kerültek, mint a sebességmérőtáblák – kezdte a legfontosabbak kiemelésével az összefoglalást Farkas Sándor

– Mivel idén lett 10 éves Verpelét, ezért a főtér átalakítása nagy hangsúlyt kapott. Nyáron már teljesen más arcát mutatta településünk a vendégeknek és a helyieknek, a sok virággal, a tágas térrel. A város kertésze rengeteget dolgozott azon, hogy a jubileumi évünk bor és nóta ünnepére ne csak a főtér, hanem Verpelét egésze pompázzon - mondta. 

A nyáron Heves vármegyét is több heves vihar, zápor és jégverés érte, melyek minden településen okoztak károkat, ebből Verpelét sem maradt ki.

– Júliusban két komoly jégverést szenvedett a mi városunk is, melyek nagy károkat okoztak, mind a lakosok házaiban és a városszerte. Több tetőszerkezetet bontott meg a vihar, ablakokat tört be a nagyméretű jég, és udvarokat, kerteket rongált meg a víz és a szél. Az iskola udvarán és a szemben lévő parkban csaknem az összes fát kicsavarta a szél és megtépte a bokrokat. Ugyanilyen pusztítást végzett a sportpályán is, a fáknak és a melléképületnek is lett baja. Hatalmas károkat okozott a településen az a két nyári vihar, úgyhogy volt teendője a lakosoknak, a segítőknek és az önkormányzatnak is – emlékezett vissza a polgármester.

A nagy esőzések újabb problémát vetettek fel a településen, melyeket megfelelő fejlesztésekkel orvosolni lehet. Verpeléten idén több vízügyi projektet is folyamatban van

 – A viharok okozta villámárvizek még idén nyáron is problémát jelentettek, ám erre célzott vízügyi fejlesztésünk a jövő évtől megkezdődik. A fő elvezető árkokat fogják mélyíteni és szélesíteni, hogy kis idő alatt, nagy mennyiségű vizet legyen képes eloszlatni. Ez a csapadékvíz elvezetési projekt összességében egy 600 milliós beruházás, a nettó építési költség bőven meghaladja a nemzeti értékhatárt, ezért ez egy nyílt eljárású közbeszerzési eljárás lesz. Szintén vízügyi fejlesztés a település vízhálózatának rácsatlakoztatása Lázbérci-víztározóra. Ez a projekt is idén fejeződik be, az átadást követően Verpelétnek dupla annyi ivóvíz tartaléka lesz, mint eddig. Ezek mellett pedig szennyvíz elvezető rendszerek modernizálása is a projekt lezárásához közeledik. A cél, hogy egy olyan szennyvíztisztító telepet lehessen létrehozni Verpeléten, mely képes befogadni Tarnaszentmária szennyvizét is. Ehhez még további engedélyeztetésre és beruházásra van szükség, de a projekt folyamatban van – ejtett szót a település vízügyeiről Farkas Sándor. 

A településen év közben több, kisebbnek nem mondható, de talán kevésbé lakosságérintő fejlesztések is végbementek, az alábbiakon kívül ilyen például a foci pálya egy részének műfüvesítése és a facsemeték ültetése is.

- Befejezett beruházásként meg kell említenünk egy szolgálati lakás felújítást. A lakótelepen két szolgálati lakása van az önkormányzatnak, az egyikben a fogorvos lakik, a másikba pedig a védőnő fog beköltözni. A lakás egy ideje már nem volt használatban, ezért elavult volt és öreg. Ezt újították fel a védőnő számára, így ő egy korszerűen gépesített, frissen festett, bútorozott, családias környezetbe költözhet be. 

- Szintén befejezett beruházás, a hétszer huszonnégy méteres csarnok, melyet az önkormányzat gépeinek építtettünk fel. Az elmúlt évek során szerencsére számos használati munkagépet, eszközt és nyersanyagot sikerült vásárolnia a településnek, melyeket már nem tudtunk egy helyen tárolni helyhiány miatt. Ez a biztos lábakon álló, stabil szerkezetes csarnok azonban minden gép befogadására és tárolására alkalmas, így mindent egy helyen, biztonságban tudhatunk, ami a település gondnoki feladataihoz szükséges. 

A verpeléti önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az energiacsökkentésre és a környezettudatosságra is, ezért ez irányban is tettek lépéseket. 

- Továbbá az idén már sikerült a már több, mint tizenöt éves közvilágítási lámpatesteket is kicserélni. A település teljes közvilágítása megújult, modern, energiatakarékos LED-fényszórós világítás ad fényt éjszaka. Ez a beruházás két szempontból is fontos volt, az egyik a helyiek biztonsága, a másik pedig a település energiacsökkentése. Így a Közvil Zrt.-vel egy új megállapodás kereteiben sikerült a lakosság teljes közvilágítását lecserélni, ezzel az eddiginek a harmadára csökkent az energiafogyasztás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában