Határ a 7 fok

2024.03.22. 17:31

Veszélyes is lehet, ha nem váltunk időben nyári gumira

Bár autóskörökben ismert a négy évszakos gumiaborncs, ami látszólag megoldja kocsinkon a téli, nyári évszakváltáshoz kötődő cserét, ezt a variációt sokan nem szereteik. Arról, hogy mikor és miért szükséges a gumicsere egy hosszú ideig a szakmában dolgozó szakembert kérdeztünk.

Sike Sándor

Itt az idő váltani: jöhet a nyári gumi

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tóth Tamás, már nyugállományú, évtizedekig gumiszervízben dolgozó szakember szerint az utóbbi időkben megtörtént egy olyan szemléletváltozás, ami alapján az autótulajdonosok nagy többsége természetesen szükségesnek tartja a téli-nyári gumik közötti váltást. A lassan az élete hetvenes éveibe lépő Tamás szerint sem a téli, sem a nyári gumicsere ideje nem függ a naptári dátumtól, a váltást ugyanis döntően az időjárás, a hőmérséklet befolyásolja. 

– A tartósan plusz 7 fok a határvonal. A téli abroncsváltáshoz ez alatti, a nyárihoz 7 Celsius fok fölötti tartós hőmérséklet jelenti a csere szükségességét – fogalmazott Tamás.

Szerinte a tavasz az autósoknak ezen szempontból is igen szeszélyes arcát képes mutatni: pár napig például napos az idő, tavaszt kiáltunk, ám újra fagyni kezd, s akár havazhat is. Nem ritka jelenség, hogy márciusban is hull a hó, ezért érdemes megvárni a tartósan plusz 7 fok feletti hőmérsékletet. 
Még mindig sokan vannak, akik nyári gumival kocsikáznak télen is, mint ahogyan ennek ellenkezője is igaz a nyári évszakban. Egyik sem jó megoldás, mindkettő kockázatokkal teli, hiszen a nyári gumit a nyári útviszonyokra, a télit pedig a zordabb évszakra tervezték és gyártották. 

– A téli abroncs melegben rosszul teljesít, hisz úgy konstruálták, hogy hidegben és nedves körülmények között nyújtson biztonságot De nyáron téli gumival autózni drága mulatság is,  mert a téli gumik a melegben ötven százalékkal gyorsabban elhasználódnak, elkopnak. A gyorsabb kopás oka, hogy a téli abroncs gumikeveréke lágyabb, hogy a hidegben ideális teljesítményt nyújtson és tapadjon az útra. Melegben a túl lágy gumi egyenetlenül viselkedik, túlságosan is tapad, ezért gyorsabban kopik. Ráadásul nagyobb a túlfújás, vagy kidurranás veszélye is – sorolta a választ a miértekre a szakember.

Amennyiben vágyunk a nyári vezetési élményre, de legfőképpen a biztonságra elengedhetetlen a gumicsere, hiszen a téli gumi melegben nem tapad, nem jól kezelhető, a fékezési, gyorsulási, kanyarodási képességei csökkennek és még zajosabb is, mint a nyári társa.  Azok ugyanis kevesebb és sekélyebb barázdával rendelkeznek mint a téli abroncsok, nagyobb felületen érintkeznek az úttal, ami biztosítja a jobb tapadást.  Más a gumi szerkezete, anyagösszetétele is, valamint az oldalfaluk megerősített, ami növeli tartósságukat. Speciális futófelületi mintázatuknak köszönhetően pedig jobb a fékezési és kanyarodási képességük. 

Arra a kérdésünkre, hogy a gumicserét megejthetjük-e otthon vagy mindenképpen szerelőhöz kell mennünk, Tóth Tamás elmondta, hogy szerinte, ha a nyári abroncs felnire van szerelve és így tároltuk télen, akkor akár mi magunk is kicserélhetjük. Ennek ellenére még ebben az esetben is biztonságosabb a szervizben kicseréltetni a gumit, mert ilyenkor fény derülhet olyan hibákra is, melyeket mi otthon nem észleltünk.

– Más viszont a helyzet abban az esetben, ha egy  felnigarnitúránk van. Ekkor mindenképp szakemberhez kell fordulnunk. Ez a művelet sem tart sokáig, előnye pedig még az is, hogy a gumicsere során itt is megnézik, hogy milyen állapotban van a nyári abroncs – magyarázta a szakember. 

Időnként a csere az elkopott, ezért kidobandó abroncsok cseréjével is jár. Annak pedig, hogy mi alapján válasszunk nyári gumit, nagyon sok összetevője van, kezdve a pénztárcánk lehetőségével, folytatva a kocsi használatának várható mértékével. Érdemes ilyenkor a saját tapasztalatokra hagyatkozni, hiszen ha valamelyik márka már bevált, akkor nincs ok a váltásra. De az sem baj, ha megkérdezzük barátainkat, az ismerősöket és persze magukat a gumiszerelőket. És ott van még segítségül az internetet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában