Heol.hu Videó

2024.03.23. 14:22

Virágvasárnapi körtánc jelezte a nagyhét közeledtét Gyöngyösön + fotók, videó

A Vidróczki Néptáncegyüttes ismét elkápráztatta a közönséget. Böjt idején csak a lányok, asszonyok táncolhattak, de ők is csak karikázót. A virágvasárnapi tánc sok érdeklődőt vonzott.

Szabó István

Gyöngyösön már a húsvétra hangolódás jegyében telt meg szombaton délelőtt a Barátok tere és a Mátra Művelődési Központ. Hagyományosan fellépett a Vidróczki Néptáncegyüttes, amely virágvasárnapi karikázó körtánccal szórakoztatta a térre gyűlt gyöngyösieket.

A Vidróczki hölgyeinek virágvasárnapi tánca elvarázsolta a közönséget
A Vidróczki hölgyeinek virágvasárnapi tánca elvarázsolta a közönséget
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Produkciójukkal nagyon régi tradíciót elevenítettek fel a táncosok. A húsvétig tartó böjt hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani. Ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt. Zenekari kíséretük ezeknek sem lehetett, pusztán kizárólag az ének volt illendő a böjti elmélyülés időszakában. A vidróczkis lányok, asszonyok is ennek megfelelően járták szemet gyönyörködtető táncukat.

A Nyuszi Muri névre keresztelt matinén elsősorban a kisgyermekek érezhették elemükben magukat. Számukra tojáskeresésre és kincsvadászatra is lehetőség volt, majd részt vehettek tojásfa díszítésben. Legtöbbjük a nyuszisimogatást sem hagyta volna ki semmi pénzért. A program részeként Bing Nyuszi Show is várta az érdeklődőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában