Egri Civil Fórum

2024.04.11. 11:25

Negyedszázada épül az egri civil hálózat

Az Egri Civil Fórumot huszonötödik alkalommal rendezték meg, a megyeszékhely nyolcvan egyesülete tart egy irányba, hogy Egerben jobb legyen élni.

Tóth Balázs

Huszonötödik alkalommal rendezték meg az Egri Civil Fórumot szerdán. A megyeszékhely civil szervezeteit tömörítő kezdeményezés 1999-ben alakult meg, célja az egyesületek, alapítványok kapcsolatfejlesztése, egymás kölcsönöse segítése, a civil kerekasztal megszervezése, mondta el bevezetőjében Balogh Tibor, az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke. Kiemelte, országosan is példa nélküli az egri összefogás, hogy nem egymással versengenek a helyi civilek, hanem közös kódexet dolgoztak ki, közös célokért küzdenek, s azon dolgoznak, hogy működjön a város. Kiemelte a szolgáltatásokat és a közösségi ház fenntartását is, az önkormányzattal való kapcsolattartást, a bizottsági munkában való részvételt. Az együttműködés legújabb eleme a civil mandátum. Beszélt a forráskeresésről és költségkiváltásról, a civil önkontroll jelentőségéről és az alkalmazkodásról, ahogyan az önkéntes munka felelősségéről és példamutatásról is. Méltatta az lemúlt huszonöt év önkénteseit és a már elhunyt tagokat.

HMM_0015
Balogh Tibor, Egri Civil Kerekasztal elnöke kiemelte, országosan is példa nélküli az egri összefogás
Balogh Tibor, Egri Civil Kerekasztal elnöke kiemelte, országosan is példa nélküli az egri összefogás
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere megköszönte a civilek munkáját. Szerinte a fórum bebizonyította, hogy szükség van rá, hiszen ennyi év után is működik, ellátja feladatát, része Eger mindennapjainak, reméli, a következő huszonöt évben is így marad. Büszke a civilek közösségi házára, amely méltóbb épület, mint a régi irodák voltak és az egyesületek meg is töltik élettel. Kifejtette, irigy is a civil szervezetekre, akik letisztult formáit jelentik a közösségszervezésnek és jobban működnek együtt, mint a magyar közélet szereplői. Kérte, legyenek piros lámpái a közbeszédnek, figyelmeztessék azokat, akik nem jó irányba viszik a közéletet, tereljék őket a helyes útra, legyenek ők a bölcsek tanácsa. Mint mondta, részt vesznek a városi döntéshozatalban is, véleményt is nyilváníthatnak több kérdésben. Szerinte nem kell egyetérteni, csak Egert szeretni.

A köszöntők után elismeréseket adtak át. A Civil Közösségi Díj 2023 elismerést Radics Istvánné, az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesületének elnöke kapta meg, aki 2001. óta megyei elnök, kapott már több helyi és országos díjat is, részt vett az Egri Civil Fórum szekcióinak munkájában, sikeres programokat szervezett, partnerségeket alakított ki az ÉFOÉSZ-szal. Segítette az egri településfejlesztési és az esélyegyenlőségi koncepció kidolgozását.

HMM_0062
A Civil Közösségi Díj 2023 elismerést Radics Istvánné, az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesületének elnöke kapta meg
A Civil Közösségi Díj 2023 elismerést Radics Istvánné, az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesületének elnöke kapta meg
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Év Szekciója díj 2023 elismerést a Környezetvédelmi és Urbanisztikai szekció kapta, képviseletében Tóth Péterné elnök vette át az oklevelet. A szekciót öt civil szervezet alkotja, tavaly is számos programot indítottak a közösségi kerttől virágültetésig. Rést vettek Eger Civil Ünnepén, segítettek a hálózati szakkönyvtár katalogizálásában, 200 önkéntest mozgattak meg programjaikon, zöld egyeztetést folytatnak a várossal.

A folytatásban a nyolcvan tagszervezet képviseletében megjelent küldöttek beszámolókat hallhattak a szekcióvezetőktől, a Civil Alap működéséről, a Civil Közösségek Háza működéséről, illetve a hálózat elmúlt egy évéről. Utóbbiról Gál Sándor elmondta, az összefogásban, hálózatosodásban az elmúlt huszonöt évben magasabb minőséget értek el. Évről évre állásfoglalásokat dolgoznak ki, ezek egy része megvalósult az elmúlt időszakban is, néhányat (középiskolás közösségi munkások bevonása, kommunikáció) átütemeztek. A 2024/2025-ös időszakban is dolgoznak egyebek között az adománygyűjtő technikák átadásán, a belső kommunikáció javításán. Kiemelte, fontos, ohgy a szekciókban minden szervezet egyenlő, és ezek a közösségek nyitottak, úgy az ülést, mint a munkát tekintve. Fölsorolta, hány döntés született a kerekasztalon, mennyi önkéntes munkát végeztek a résztvevők. Szerinte ezek nyilvántartásán kellene javítani. Megemlítette, bevált a bizottsági és munkacsoport struktúra, rengeteg módon lehet bekapcsolódni a szervezésbe, működtetésbe, a hálózat javításába. Kitért arra is, hogy az önkormányzati bizottságokba ők szakembereket delegáltak, hárman (Badacsonyiné Bohus Gabriella, Balogh Tibor, Palotai Sándor) gyűjtik össze az egyesületek véleményét, igényét egyes kérdésekben és terjesztik azt a képviselők elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában