Fellebbezés

2024.04.03. 13:45

Folytatódik a tánc, tovább kell várni a Lenkey-ház költségvetésének megismerésére

A Lenkey-ház projekt árazott költségvetéséről, valamint az ezzel kapcsolatos közérdekű adatkikéréséről tartott sajtótájékoztatót szerdán Domán Dániel. A Lenkey-ház költségvetésének megismerése miatt indított és nyert pert korábban az egri 7. egyéni választókörzetben induló képviselőjelölt, aki a 2024-es önkormányzati választáson méreti meg magát. Most újabb fordulat támadt a bírósági ügyben.

Mellik Alexandra

Domán Dániel

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– 2024. március 11-én megtörtént az első tárgyalás, az elsőfokú bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Dobó István Vármúzeumnak ki kell adnia a közérdekű adatokat, tehát a Lenkey-ház építési, vállalkozási szerződésének mellékletét, az árazott költségvetését – kezdte Domán Dániel szerdai sajtótájékoztatóján. – Sokan vártak arra, mit lép a várigazgató és az önkormányzat. Folytatódik a tánc, mert március 26-án fellebbezést nyújtottak be arra hivatkozva, hogy a keresetem megalapozatlan, és kérik a bíróságtól az újratárgyalást, valamint az ítélet hatályon kívül helyezését. 

Domán Dániel kiemelte: korábban Minczér Gábor alpolgármester hivatalos levélben nyilvánosságra hozta az „állítólagos” árazott költségvetést és megküldte a képviselőknek. 

– Még egy olyan személy is hozzájutott, akit korábban harmadfokon garázdaságért ítélt el, illetve egy év időtartamra próbára bocsátott a Debreceni Ítélőtábla. Mindezek ellenére a vármúzeum újonnan fogadott ügyvédje, aki nem más, mint Mirkóczi Ádám „házi ügyvédje” fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. Külön érdekesség, hogy 2024. március 26-án a Heves Megyei Hírlapnak a várigazgató úgy nyilatkozott, hogy a közreadott árazott költségvetés a Lenkey-ház  felújítására vonatkozó szerződés melléklete. Ezt erősíti meg az április 2-i levele is. Ezek alapján teljesen érthetetlen a fellebbezés. Rövid úton rendezhetnék ezt az ügyet, de úgy tűnik, hogy a végletekig titkolni akarják az egriek előtt, hogy kik nyerészkedtek a közel fél milliárd forintba kerülő projekten. 

Domán Dániel kiemelte: „ A várigazgató nem tett eleget a bírósági ítéletnek, nem mondott igazat a nyilvánosságnak. Vele együtt a polgármester és társai elbújnak, mindenféle hazafiasságra meg egriségre hivatkozva húzzák az időt, tehát van mit rejtegetniük.”

– Ahogy korábban gyanítottam és felvetettem, a furcsa módon közreadott költségvetéssel próbálják terelni a gyanút, mert megeshet, hogy azt kozmetikázták, a fellebbezéssel pedig gyakorlatilag megerősítik, hogy a költségvetés nem az, aminek mondják, nem a hivatalos okirat. Ezt a gyanút tovább tetézi, hogy a vállalkozási szerződés 5.2 pontjába a nettó vállalkozói díj a tartalékkerettel együtt 340 millió 196 ezer 224 forint, az ominózus árazott költségvetés – mint szerződésmelléklet – főösszesítőjében pedig 340 millió 153 ezer 742 forint szerepel. A két összegnek pontosan egyeznie kell. Ezt is, mint bizonyítékot be fogom nyújtani a bűnügyi nyomozóhatóságnak, ugyanis közokirat hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést fogok tenni ismeretlen tettes ellen. Addig, amíg nem kapjuk kézhez hivatalos formában a közérdekű adatnak minősülő, hiteles árazott költségvetést, addig nem tudható pontosan, mi okozta ezt a számszaki ellentmondást.

Kiemelte továbbá: az egrieknek egy újabb bírósági eljárást kell kivárniuk, hogy megbizonyosodjanak, miként bánnak az adóforintjaikkal az ezzel megbízott vezetők.

– Láthatják, hogy arra sem rest a vármúzeum, hogy ügyvédek díjazására költsön újabb és újabb közpénzeket, de azokkal elszámolni nem akar a köz felé. Természetesen ezt a bírósági eljárást is becsülettel végigküzdöm, mert hiszek abban, hogy egy átláthatóan működő, a közpénzek felhasználásával az utolsó forintig elszámoló önkormányzat megteremthető. Az biztos, hogy megválasztásom esetén nem fogom engedni, hogy még egyszer ilyen előforduljon – szövegezte le Domán Dániel, aki úgy véli, azzal, hogy a Lenkey-házra elköltöttek négyzetméterenként 3,5 millió forintot, az egrieknek nem lett jobb. – Én most arra kérem az egrieket, hogy lehetőségeikhez képest támogassák ezt a küzdelmet. A napokban létrehozok egy támogatói oldalt, amellyel az ügyvédi képviseletre szeretnék gyűjteni, és végére járni ennek az ügynek, ugyanúgy, ahogy a többi, nagyon bűzlő és gyanúsan túlárazott beruházásnak is, amelyekről szintén nem akarnak kiadni információkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában