Tündérszépek

2024.04.16. 17:25

Így lehet tökéletes frizurád: tuti tippek az egri haj-stylisttól

Immár ötödik alkalommal indította útnak a Mediaworks Hungary Zrt. az országos szépségversenyét, ahol elsőként a megyei fordulóban mérettethetik meg magukat a jelentkezők. Mint minden évben, idén is adunk pár tippet a versenyre való felkészüléshez. Mostani témánk pedig nem más, mint a hajkorona, melynek ápolására Buglyó Anikó egri haj-sztájliszttól kértünk tanácsokat.

Mellik Alexandra

Egy fotón magabiztosabban szerepelhetünk, ha meg vagyunk elégedve a frizuránkkal. Egy hölgy, akinek szép a haja, magával ragadja nők és férfiak tekintetét egyaránt. A hajápolás az egyik alapvető lépése az egészséges és ápolt megjelenésnek. A megfelelő hajápolási rutin segít megőrizni a haj egészségét, vitalitását és szépségét. Fontos, hogy figyelmet szenteljünk a megfelelő termékek kiválasztására és alkalmazására, valamint az egészséges életmódra is odafigyeljünk, mivel a belső egyensúly is meghatározó szerepet játszik a haj állapotában. Hajápolással kapcsolatos kérdésekben a 28 éves Buglyó Anikó volt segítségünkre. Mint megtudtuk: öt éve van a szakmában, de a fodrászat már gyermekkorában is érdekelte. Később ugyan Anikó sportszervezői szakon diplomázott le az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, ezt követően mégis a szépségszakmát választotta. 

haj, buglyó anikó
Buglyó Anikó haj-sztájliszt tuti tippeket adott
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Számára ez az álommunka

– Nagyon hálás vagyok azért, hogy viszonylag hamar rátaláltam az álommunkámra – kezdte Anikó. – Huszonhárom évesen kezdtem el hivatalosan is ezzel foglalkozni, s egyből éreztem: ez az, amit csinálni szeretnék! A szakma nagyon sokrétű, ha bármelyik részét megunom, tudok váltani. A saját szalonomat 2023. szeptemberében nyitottam Egerben és szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nagyjából fél év alatt ki is alakult a vendégköröm.

A debreceni származású fodrászt arról is kérdeztük, melyik a kedvenc területe a szakmán belül.

– Az esküvői, illetve alkalmi frizurák állnak hozzám a legközelebb. Kifejezetten női fodrászatot üzemeltetek, azon belül is a balayage hajfestés technika, szőkítés, melírozás tartozik a fő profilomba. Ezek a területek azok, amelyek gyakorlatilag ki is teszik a mindennapjaimat. Hétvégente általában esküvőkre járok, hétköznap pedig a szalonban készítem a festéseket. A balayage egyébként szerintem a szakma egyik legnehezebb része, ugyanis nagyon sok gyakorlást igényel, s számos tanfolyamon kell részt venni ahhoz, hogy valaki jó balayaget tudjon készíteni – szögezte le Anikó, akitől megtudtuk, sok olyan munkája volt már, amiről azt gondolta, nehéz. – Ezek olyan festés korrekciók voltak, amelyeket korábban nem én készítettem, s amelyek általában 5-6 óra munkafolyamatot is lefedtek. Más után javítani nehéz, de sajnos elég gyakori. Mindig egyszerűbb a saját munkánkat frissíteni, mint másét korrigálni, hiszen mindenki más technikát, alapanyagot használ. 

Mi balayage festés?

Az utóbbi évek nagy slágere a balayage, amely egy francia szó, s magára a festési technikára utal. Szó szerinti értelmezésében sepregetést jelent. Ennél a technikánál a fodrász a tincset ráteszi egy fóliára, és azon végzi a sepregető mozdulatokat, majd bezárja a tincset a fóliába. Hihetetlen lágy színkülönségeket lehet elérni, ami ezáltal sokkal természetesebb hatást eredményez. A balayage bármely hajhosszon kiválóan fest akár rövid, akár hosszú hajról van szó. Számos változata alakult ki az utóbbi években, mint például a babylights, flamboyage vagy az écaille.

Anikó érdeklődésünkre azt is elárulta, az életben arra a legbüszkébb, hogy ilyen fiatalon el tudta indítani saját vállalkozását. Mivel magáról úgy véli, nem egy kifejezetten határozott ember, emiatt azt hitte, világ életében alkalmazottként fog majd dolgozni. Büszkeség tölti el, hogy meg merte ezt lépni.

– Az is boldoggá tesz, amikor látom a vendégeimen, hogy elégedetten távoznak tőlem, jól érzik magukat, jót beszélgetünk, s ez engem is feltölt. Én alapvetően zárkózott ember vagyok, úgyhogy az elején nagyon meglepődtem, mennyire meg tudtak nyílni előttem az emberek. Egy idő után azonban hozzászoktam és én is egyre több mindent meg mertem mutatni magamból. 

A szakembert arról is kérdeztük, a Tündérszépek versenyünk jelentkezőinek milyen hajápolási tippeket tudna adni, s véleménye szerint, melyek a hajápolás legfontosabb szegmensei.

Fontos a helyes hajápolási rutin

– Nagyon fontos, hogy legyen egy kialakult hajápolási rutinunk. Van pár alaptermék, amelyet nem célszerű kihagyni: ilyen például a sampon, a balzsam és a hővédő. Javaslom, hogy ezekből érdemes egy kicsit drágább, de professzionálisabb terméket beszerezni. S azt sem szabad elfelejteni, ha a testünk belül egészséges, kívülről is ragyogni fog. Ezért fontos, hogy megfelelő vitaminokkal segítsük szervezetünk működését. Az arcápolásban nagy szerepet kap mostanság a fényvédelem, s erről a hajunk ápolása során sem kellene megfeledkezni! A hajat előszeretettel tesszük ki közvetlenül a hajvasalónak és a hajgöndörítőnek, ám ez a 200 fokos hő nem feltétlenül tesz jót. S amit a vendégeimnek is mindig szoktam javasolni, hogy merjék használni a hajvég-ápoló olajokat. Sokan csak hajmosás után alkalmazzák, pedig bármikor lehetne használni, száraz hajra is! Az olajat helyesen a haj közepétől a hajvégekig érdemes felvinni, persze nem mindegy, hogy milyen hajtípusra, milyen olajat használunk. Vékony szálú haj esetén a testes olajok helyett érdemesebb vizes állagút választani, s amennyiben a haj igényli –  ha nagyon töredezett vagy száraz –, akár mindennap is lehet alkalmazni. Az olajtól nagyon szépen fog ragyogni a hajunk, s megnyugtatok mindenkit, nem fog zsíros hatást kelteni. Sokan nem merik száraz hajra használni, pedig csupán annyi a titok, hogy megtaláljuk a megfelelő olajat, ehhez pedig bizony egy kicsit kísérletezni kell. Segítség, hogy a legtöbb termékre rá van írva, milyen hajtípusra ajánlják.

Anikó a vendégeit is számos tanáccsal szokta ellátni, azt tapasztalja ugyanis, hogy időről időre, egyre jobban érdekli az embereket a hajápolás. Mindenkinek a célja ugyanis az egészséges haj. 

– Fontos megemlíteni a helyes hajmosást, hiszen az emberek nagy része még mindig helytelenül tisztítja a haját, emiatt pedig a fejbőr nem lesz tiszta. A titok pedig, hogy kétszer kell samponozni! Az első samponozás egy felületi tisztítás, amely a lerakódott zsírt és szennyeződéseket távolítja el. A második alkalom pedig maga a mély-tisztítás, amely során a sampon rendesen tisztítja a fejbőrt és a hajhagymákat. Ezt követően jöhet a balzsam, ami szintén nélkülözhetetlen, sokan azonban hajlamosak kihagyni, mert azt gondolják, zsírosítja, elnehezíti a hajat. Pedig ez egyáltalán nincs így, annyi csupán a titok, hogy a balzsamot a haj közepétől a hajvégekig kell felvinni. A hajhagymák a meleg vizet sem szeretik, célszerű langyos vizet alkalmazni az öblítéshez. Örök kérdés a hajszárító használata is. Azt szokták mondani, az a legegészségesebb, ha a hajunk magától megszárad, de erre nem mindig van idő. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha lefekszünk vizes hajjal, hiszen ez kétszer annyi kárt okoz, mintha megszárítanánk. 

Nevezz most, mielőtt betelnek a helyek a Tündérszépekre!

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Heves vármegye szépségei Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indult. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

Arra is kíváncsiak voltunk, van-e olyan termék, eszköz, aminek alkalmazását a szakember egyáltalán nem ajánlja. 

– Minden hőt kibocsátó eszköz károsítja a hajat minimálisan. A mérték az, ami számít, illetve az előkezelés. Ezeknek az eszközöknek a használata előtt érdemes hővédőt alkalmazni és alacsonyabb, például 180-as hőfokot választani. Amennyiben nem mindennap vasaljuk/göndörítjük a hajat, hanem például heti egyszer, maximum kétszer, akkor nagy hibát egyik sem tud okozni.

Anikót a jelenlegi frizura-trendekről is kérdeztük. 

– Fazonban kezd visszajönni a 90-es évek divatja, a „butterfly cut”, vagyis a pillangó vágás, amely egy hasonlóan rétegző technika: a hajrétegeket elkülönítik és több hosszban vágják meg őket, ezzel mélységet, mozgást adva a tincseknek. A lényeg az arc kiemelése és a hajkorona könnyedségének megtartása, egy kis frufruval. Ezekre a hosszabb frufrukra jellemzőek, hogy szinte majdnem mindenkinek jól állnak, mert keretezi az arcot, s ezáltal lágyabb vonásokat tud kölcsönözni. Most, 2024-ben kezdenek újra divatba jönni a rövidebb hajak is, mint például a long bob. Színben pedig azt veszem észre, hogy nagyon megyünk a naturalizmus felé. Stílus tekintetében pedig érdemes kiemelni a nagyon laza, az esküvőkön még mindig hódító, úgynevezett Hollywood-hullámokat. De én mindig azt szoktam mondani: azt a frizurát viseljük, amiben a legjobban érezzük magunkat. Nem feltétlenül kell mindig a trendeket követni, fontosabb a saját megítélésünkre hallgatni. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában