Tehetségprogram

2024.04.20. 20:43

Izgalmas időutazás részesei lehettek a diákok az egri várban

A Nemzeti Tehetségprogramban résztvevő diákok péntek délelőtt makettek segítségével ismerkedhettek meg a magyar társadalmi rétegek különféle lakóházainak típusaival, bútorzataival. Betekintést nyerhettek továbbá az öltözködési, valamint a gasztronómiai szokásokba is.

Heol.hu

A kora újkor gondolkodásmódja fontos lépcsőfok folt a mai európai civilizáció kialakulásához vezető úton – számol be a Dobó István Vármúzeum közösségi oldalán. Mint arról beszámoltak: a földrajzi felfedezések időszaka, az Oszmán Birodalom európai hódításai átalakították a társadalmak működését. 

„Miben volt ekkor más az emberek élete, miben hittek, hogyan gondolkodtak, mivel táplálkoztak, hogyan öltözködtek, hogyan alakultak ki a modern tudományok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a témanap során.” – írja a vármúzeum.

Mint megtudtuk: a Nemzeti Tehetségprogramban résztvevő diákok délelőtt makettek segítségével megismerkedhettek a magyar társadalmi rétegek különféle lakóházainak típusaival, bútorzataival. Betekintést kaptak az öltözködési szokásokba, ruharekonstrukciókat próbálhattak fel. A délután során pedig a korabeli gasztronómiába mélyedhettek el. S hogy milyen új élelmiszerek jelentek meg a korszakban, milyen háztartási edényeik voltak, mikor étkeztek az emberek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők, akik végigkísérhették a kenyér és a kalács készítésének folyamatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában