Az erdők cicája

2024.04.12. 08:00

Kamerán a Bükki Nemzeti Parkban élő vadmacska

Videó összeállítást készítettek a rejtőzködő vadmacskáról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kameracsapda-hálózat felvételein gyakran feltűnt az elmúlt pár évben is a fokozottan védett vadmacska.

Hornyák Réka

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyik természetvédelmi őre, Kleszó András tett közzé a park Facebook oldalán egy videót, melyben 2024. Év Emlőse, a hazánkban 2012-óta fokozottan védett vadmacska látható. A park igazgatóságának célja, hogy jobban megismertessék ezt a rejtett életmódot folytató ragadozót mindenkivel, és felhívják a figyelmet a fajt veszélyeztető tényezőkre. 

Mint írja, a természetvédelemben évtizedek óta alkalmazott kameracsapda felvételek számos esetben engednek bepillantást a vadmacskák titkos életébe. Ez sok hasznos információt szolgáltat a kutatóknak, melyek szélesítik a fajról rendelkező ismeretek körét, elősegítve az állat védelmét. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg résztvevője a LECA projektnek. Ennek egyik, a parkot érintő fő feladat a vadmacska „nagy testvérének”, a hiúz előfordulásának dokumentálása a park működési területén, elsősorban kameracsapdák segítségével. Élőhely használati hasonlóságaik miatt, a park munkatársai okkal remélik, hogy a projekt kapcsán nagyon hasznos „melléktermékként” jelentékeny mennyiségű új adathoz, használható felvételekhez jutnak a vadmacskákkal kapcsolatosan is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában