Lista

2024.04.10. 11:25

Nyolcvankilenc nemzetiségi önkormányzat alakulhatna Hevesben

A legtöbb helyen, hetven településen roma nemzetiségi önkormányzat jöhet létre a júniusi választás nyomán, őket a németek követik, de ukrán, szlovák, ruszin, román és lengyel testület is alakulhat egyes városokban, falvakban.

Tóth Balázs

Kisnánai szlovákok napi megemlékezés és koszorúzás 2023-ban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Június 9-én nemzetiségi önkormányzatokat is választanak az országban, helyi, területi és országos önkormányzatokat alakíthatnak a Magyarországon élő őshonos nemzetiségek. Megyénkben több településen is szavazhatnak majd a magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló állampolgárok, ezek listáját a Magyar Közlönyben tették közzé márciusban.

Lengyel önkormányzat Egerben alakulhat három képviselővel, közlésük szerint a megyeszékhelyen 37 lengyel nemzetiségű állampolgár él. Míg a 2022-es népszámláláson 43 lengyelt vettek számba. Román önkormányzat alakítására Egerben és Nagyrédén lehet esély, mindkét településen 3 fős önkormányzatok alakulhatnak, bár román nemzetiségek jelenleg nincsenek a nyilvántartásban. Egerben 40, Nagyrédén 38 román nemzetiségű élt a népszámlálás idején. Ruszin önkormányzat szintén Egerben, illetve Gyöngyösön lehet, a megyeszékhelyen a 2022-es népszámlálás 25 ruszin nemzetiségű magyar állampolgára közül 22-en szerepelnek a választói névjegyzékben, Gyöngyösön a 2022-es 40 ruszinra most 60 választópolgár jut.

Szlovák önkormányzat három helyen jöhet létre, Egerben, Kisnánán és Mátraszentimrén, sorrendben 43-an, 63-an, 107-en vallották magukat ruszinnak a KSH megkérdezésére 2022-ben, míg választópolgárból 5, 64, illetve 86 volt a választási iroda szerint. Négy településen lehetne ukrán önkormányzat, de Demjénben, Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban is vendégmunkások, illetve menekültek élhettek 2022-ben, összesen majdnem ötszázan, de közülük magyar választópolgár csak Egerben volt, hét felnőtt három fős önkormányzatot alakíthat, ha akar.

Hét faluban, illetve városban alakíthatnak önkormányzatot a németek, Aldebrőn, Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban, Kápolnán, Kerecsenden és Kompolton, de Gyöngyös és Hatvan kivétel lehet, itt német nemzetiségű választópolgárból fél tucatnyi van a településeken. Eger, Hatvan és Gyöngyös kivételével a népszámláláson mindenhol kevesebb német nemzetiségű személy volt, mint választópolgár. A legtöbb választásra jogosult egyébként Aldebrőn van, 189, míg a legtöbb német – közülük valószínűleg sok németországi német – Egerben, ez a szám 132 .

A roma nemzetiség összesen hetven településen választhat saját önkormányzatot, 3-5 képviselővel, sőt, nekik területi, azaz megyei listájuk is lesz, amelyről hét tagú megyei önkormányzatra szavaznak. Az egyes települések közül változó, hol mennyi ajánlás kell majd ahhoz, hogy valaki indulhasson. A korábban említett nemzetiségeknél általában öt választótól kell ajánlás (kivétel az aldebrői németek, akiknek tíz). A romák esetében viszont akár 20-25-re is szükség lehet ott, ahol sokan vannak. A legtöbb roma választópolgár Hevesen (509) él, majd sorban Kerecsend, Gyöngyös, Eger, Erdőtelek, Tarnaörs és Besenyőtelek következik (243). A helyi önkormányzatok a romáknál is 3-5 tagúak lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában